Ugrás a tartalomra

Sikeres szereplés a férfi kard világkupán

Március 11-e és 14-e között a Magyar Vívószövetség jóvoltából rendezték meg az elmaradt kard világkupát a BOK-csarnokban. A verseny a kerületi KVSE-nek egy ezüst és egy bronzérmet hozott. Az eredményekről, a rettegett koreai csapat elleni megmérettetésről és a jövőbeli esetleges versenyekről Decsi Andrást, a magyar férfi kardválogatott vezetőedzőjét, kerületünk díszpolgárát kérdeztük.                       

 

– Milyen érzés volt egy év kihagyás után ismét világversenyen szerepelnie a válogatottnak?
– Nagy örömet jelentett mindenkinek, hogy a Vívószövetség felvállalta az esemény megrendezését, és hogy egy év kényszerszünet után újra pástra léphettünk. Másokban sajnos nem merült fel hasonló nemzetközi verseny rendezése, de mi magyarok ezt sikerrel megoldottuk.

– Milyen körülmények között vártátok a versenyt?
– Nekünk a járványhelyzet miatt kialakított „buborék rendszer” miatt jó pár nappal előbb be kellett költözni az Aréna Hotelbe. Itt teljesen elszeparáltuk magunkat, a szobában étkeztünk és így készültünk a versenyre.

– Miként zajlottak az egyéni versenyek?
– Március 11-én volt a selejtező, amin a válogatottból Szilágyi Áronnak és Szatmári Andrásnak nem kellett részt vennie, Gémesi Csanádnak és Decsi Tominak igen. A csoportküzdelmek során vegyes volt a kép. Mind Csanád, mind Tomi szenvedett el vereséget, de a tizenötös asszóknál fantasztikus teljesítményt nyújtottak, nehéz ellenfelek ellen. Különösen igaz ez Decsi Tomira, aki a legjobb 64 között folytathatta. Szatmári és Gémesi egymással vívtak szoros csatát, de végül Szatmári lépett tovább. Tamás a világranglista elejéről kapott ellenfelet az amerikai Dershwitz személyében, de végül szoros csatában alulmaradt. Áron egy másik ágon szintén magyar ellenféllel kezdte meg menetelését egészen a döntőig, ahol az ellenfél a koreai Oh Szang Uk volt. Itt sajnos vereséget szenvedett, de ezüstéremmel távozhatott. Egy évvel korábban, a két legutóbbi versenyen Áron két aranyat szerzett, de egyévi kihagyás után majdhogynem ugyanott folytattuk, ahol abbahagytuk.

– A csapatversenyen már túl voltatok az olimpiai kvalifikáción. Változtatott ez bármit a felkészülésben?
– A 14-ei csapatversenynek olimpiai kvalifikációs jelentősége már nem volt, ettől függetlenül mi mindig az éremszerzésre törekszünk. A spanyolok elleni meccsel melegítettünk, akiket magabiztosan utasítottunk magunk mögé. Őket az Egyesült Államok követte, akik kemény ellenfelek voltak a korábbi olimpiákon. Ezen a mérkőzésen is sikerült nagyarányú győzelmet aratnunk. Közben Oroszország biztosította az olimpiai szereplését a francia csapattal szemben. Ellenük vereséget szenvedtünk, a másik elődöntőben a németek legyőzték a koreai csapatot. Ez öröm volt az ürömben, mivel nagy ellenfelünknek tartjuk őket, így pedig lehetőséget kaptunk, hogy megküzdjünk velük a bronzéremért. Szoros csatában sikerült megszerezni a győzelmet, amiből Decsi Tamás is jelentősen kivette a részét.

– Várható-e további versenyszereplés a július végi tokiói nyári olimpiáig?
– Nem tudjuk, hogy az olimpiáig rendeznek-e versenyt, ezért jobb, ha a koreaiakban is úgy él ez a meccs, hogy nem ők nyertek, hanem a mieink. Vannak kósza hírek az Európa-bajnokság vagy világ-kupa versenyek esetleges rendezéséről, de konkrétumot nem tudunk.

– Hogyan értékeled a válogatott eddigi felkészülését az olimpia szempontjából?
– Azt gondolom, hogy az az út és edzésprogram, amit hétről hétre végzünk, az helyes és eredményes. Komoly érdem, hogy a férfi kard szakágban sikerült megőrizni mindenki egészségét. Úgy érzem jól raktuk össze az edzéstervünket és ezt szeretnénk folytatni. Normális olimpiai ciklus esetén külföldi edzőtáborokba mennénk, vagy meghívnánk más külföldi csapatokat, szívesen versenyeznénk. Most próbálunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Fő bázisunk a XVI. kerületben az Erzsébet-ligeti KVSE edzőterme. Az biztos, hogy innen mindig erőt tudunk meríteni.

Gueth Ádám

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202106-szam-20210324