Ugrás a tartalomra

Strandbirkózás kertvárosi sikerrel

A Strandbirkózó Országos Bajnokság nyitó rendezvényén két kertvárosi fiatal tehetség figyelemre méltó eredményt ért el. Ebből az alkalomból beszélgettünk egykori jegyzőnkkel, Ancsin Lászlóval, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi, és az Intéző Bizottság rendes tagjával, aki nem mellesleg a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke is. Először arra kértük, mutassa be nekünk a strandbirkózást.

– Egy ősi sportág, a birkózás kis szakágaként jelent meg a strandbirkózás a 2000-es évek elején. Gyors karriert futott be, és bekerült a 2022-es és a 2026-os ifjúsági olimpia rendezvénysorozatába is. Azonban még ennél is nagyobbra nőtt a presztízse, mert a hírek szerint a 2024-es párizsi ötkarikás játékok bemutató programjában is részt vehet, azaz előbb-utóbb olimpiai sportággá léphet elő. Erről értesülve a Magyar Birkózó Szövetség azonnal lépett, és mivel szeretnénk, hogy a birkózók közül minél többen induljanak ebben a szakágban is, kiírtuk a három alkalommal megrendezendő Strandbirkózó Országos Bajnoki Sorozatot, melynek első versenynapját Esztergom-Kertvárosban tartották, az Öböl Music Beachen.  

– A strandbirkózás mennyiben különbözik a hagyományos birkózástól?
– Ez a sportág a birkózás és a sumo házasságából született. Szabad téren, rendszerint strandok homoktalaján, egy 6 méter átmérőjű körben csapnak össze a birkózók. A férfiak fürdő- vagy rövidnadrágot, a nők egy- vagy kétrészes fürdőruhát, esetleg birkózómezt viselhetnek. Mindkét nemnek cipő nélkül kell belépni a küzdőtérre. Földharc nincs, ha földre kerülnek a versenyzők, és nem ér véget a mérkőzés, állásból folytatódik a csata. Nyerni többféleképpen lehet. Ha valakinek sikerül egy nagy dobást végrehajtania, vagy kétszer úgy lerántani az ellenfelet, hogy a talajhoz érjen a keze, esetleg kétszer kitolni a kijelölt játéktéren kívülre, ez már győzelmet jelent, és a menet ezzel véget is ér, nem kell végigküzdeni a három percet. Egy bíró és egy zsűrielnök pontozza a küzdő felek teljesítményét. A szabályok tehát kicsit közelebb állnak a sumoéhoz, mint a birkózáséhoz.

– A birkózó szakágakat mennyire akadályozták az elmúlt hónapok tilalmai?
– Úgy szoktuk jellemezni ezt az időszakot, hogy februárban befagyott a versenynaptár. Így mindenkinek nagy öröm volt, hogy végre megint lehet versenyt rendezni. Természetesen ez az anyagi veszteségeken túl az edzettség rovására ment, de most legalább ismét elindult valami.
– Kikre lehetünk büszkék az esztergomi verseny után?
– A szabadságolások miatt csak egy szűkebb csapattal vettünk részt az országos bajnokságon, de mindenki teljesítette a tőle elvárható szintet. A Rein-testvérek azonban kiemelkedő eredményt értek el. Rein Vilmos az U18-as korosztály 16 fős mezőnyében a legfiatalabbként indult, és korosztályában a legnagyobb dobással verte meg régi nagy ellenfelét, így a dobogó legfelső fokára állhatott. Rein Miklós pedig a legfiatalabb felnőttként ért el olyan eredményt, amelyre a szakma felkapta a fejét. Úgy lett bronzérmes a 15 fős mezőnyben, hogy Lévai István szlovák Európa-bajnokot is legyőzte. A Re­in-fiúk a Kertvárosi Sport Egylet birkózói, akárcsak társuk Lévai Alex, akinek most nem sikerült dobogós helyezést elérni. 

 

Mészáros Tibor, XVI. Kerületi Újság