Ugrás a tartalomra

Történelmet írt Lovassy Krisztián

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör látta vendégül az Erzsébetligeti Színházban január 29-én Lovassy Krisztián kerékpárost, aki a 2017-es berlini pályakerékpáros Európa-bajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel. Előtte ebben a sportágban ez még egy honfitársunknak sem sikerült nemzetközi versenyen.

Lovassy Krisztián gyermekkora óta a kerékpározás szerelemese. Míg ugyanis iskolatársai tanítás után focizni mentek, addig ő inkább nyeregbe pattant, és több órát tekert Csömör utcáin. Pályafutását is az ottani kerékpáriskolában kezdte, később a KSI-ben folytatta, jelenleg a BVSC versenyzője. Mivel pedig a sportoló országúti és pályakerékpáros versenyeken is indul, ezért a felkészülés is több edzésmunkát igényel: márciustól szeptemberig az országutakon rója a kilométereket, októbertől februárig pedig a pályakerékpár versenyekre gyakorol.

Krisztián az év magyar országúti kerékpározója lett 2011-ben, majd tavaly is. Előbbit annak köszönheti, hogy a kvalifikáció során több ezer kerékpáros közül a 64. helyen zárt, ezzel kijutott a londoni ötkarikás játékokra. A versenyen viszont nem volt szerencséje, ugyanis először defektet kapott, majd többen buktak előtte, végül ismét technikai problémája akadt, így feladta a küzdelmet. Elmondása szerint ez a peches szereplés nem tántorította el céljaitól, hanem még inkább ösztönözte őt.

2015-ben egy luxemburgi csapathoz került, ahol profi körülmények között edzhetett tovább és kerékpározhatott az ország legrangosabb összecsapásán, a luxemburgi körversenyen, ahol a Tour de France-on induló sportolókkal mérhette össze tudását. Idén azonban visszatér Magyarországra és hazai csapatban vág neki az országúti versenynek, amelyeket ezúttal Romániában és Szerbiában rendeznek majd.

A 29 éves sportoló a pályakerékpáros versenyeken még az előzőekhez képest is jobban teljesít, hiszen eddig hatszor nyerte el az év magyar pályakerékpáros versenyzője címet, tavaly októberben pedig ezüstérmes lett az Európa-bajnokság scratch futamában. Krisztián elmondása szerint ez az eredmény annak tudható be, hogy az országúti versenyek hatására egyre jobb formába került, ami őszre, vagyis a pályakerékpár- szezonra csúcsosodott ki. Teljesítményének értékét ugyanakkor az is növeli, hogy a megmérettetésen résztvevő sportolók közül egyedül ő nem készülhetett a pályakerékpározásra alkalmas pályán, mivel hazánkban egyetlen ilyen létesítmény sincs. A legközelebbi ilyen pálya Bécsben található, ezért ő is ott edzett. Mindezeken felül nem elhanyagolható tény az sem, hogy míg a többi ország minden versenyszámban másik sportolót indított, addig Krisztián egyedüli magyarként állt helyt. A folyamatos téttel bíró megmérettetés pedig fizikálisan és pszichésen is sokat kivett belőle.

Krisztiántól azt is megtudhattuk, hogy edzőjével, Pataki Ibolyával, a BVSC és a Magyar Kerékpárszövetség pályakerékpár szakosztályának vezetőjével több mint 16 éve dolgozik együtt. A következő edzőtáborba Mallorcára utaznak, ahol mind az országúti versenyhez, mind a pályakerékpározáshoz adottak a szükséges feltételek. A kéthetes tábor célja pedig nem más, mint a március 1-jén Hollandiában megrendezendő pályakerékpár világbajnokságra való eredményes felkészülés, ahova Lovassy Krisztián saját elmondása szerint nyerni megy. A világkupa sorozat összetett versenyében az előkelő kilencedik helyen végzett sportolónak természetesen nagyon drukkolunk és bízunk benne, hogy másik nagy álma is teljesül: 2020-ban a tokiói ötkarikás játékokon a pályakerékpárosok között az első öt közé szeretne jutni.

XVI. Kerületi Újság - Varga Tibor