Ugrás a tartalomra

Új kerületi derbi

Az utolsó években a Budapest Bajnokság különböző osztályaiban a két mátyásföldi egyesület labdarúgó csapatai jobban szerepeltek, mint a szentmihályiak. Túl a 2019/20. évi bajnokság őszi idényének felén, fordult a kocka. Elmondható, hogy a RAFC és az RSC kiváló rajtot vett, míg az Ikarus és az MLTC finoman szólva bukdácsol.  

Különösen igaz ez az I. osztályban szereplő Ikarusra, amely kilenc forduló után a tizenhatos mezőnyben a 15. helyen áll, hét vereséggel és egy-egy győzelemmel és döntetlennel. (Utóbbival viszont az eddigi fordulók legnagyobb meglepetését okozták, a bajnokság favoritjával (a Csepel mellett) a BVSC-vel szemben elért döntetlennel.) Mindenesetre a stábnak és a játékosoknak össze kell szedniük magukat, különben az IkA nagyon nehéz tavasz elé nézhet.
Eredmények: Ikarus – Újpest II 0-4 (0-0), REAC – Ikarus 5-0 (1-0), Ikarus – BVSC 2-2 (1-1) Ikarus – Union 1-2 (1-1), Pénzügyőr – Ikarus 2-1 (1-0).
Váltakozó teljesítményt nyújtott a másik mátyásföldi együttes, az MLTC, a Bp. II. osztályban. Győzelmek (3) és vereségek (4) váltották egymást, egy döntetlen mellett. Az egy meccsel kevesebbet játszó fekete-fehérek jelenleg a 10. helyen állnak, de ha elmaradt mérkőzésüket megnyerik, felzárkózhatnak akár a 6. helyre is. A kilencedik fordulóban egyébként, hatalmas meglepetést okozva, idegenben 3-0-ra verték a bajnokság legjobbjának tartott Kelen II-t.
Közben a Bökényföldi úton lejátszották a legújabb kerületi derbit. Évek óta ezt a titulust az Ikarus – RAFC meccsek kapták meg, a RAFC I. osztályból való kiesése után viszont ez átszállt a két II. osztályban szereplő kerületi csapatunkra.
Az ötödik fordulóban lejátszott mérkőzésre szép számmal látogattak ki a szurkolók és nem is csalódtak. A két csapat változatos, helyenként színvonalas, izgalmas mérkőzést játszott.
Az MLTC Nagy Ádám révén a 32. percben vezetést szerzett, a RAFC azonban hamar fordított: a 34. percben Balatoni Máté, majd a 38. minutumban Lukács Dániel volt eredményes. Még a szünet előtt Schile Bende egyenlített, sőt, ugyanő a 72. percben a vezetést is megszerezte a hazai csapat számára. Ekkor azonban a RAFC megrázta magát és a 75. percben Balatoni Máté, a 80.-ban Ébenhardt Tamás, a 83. percben pedig – hogy a tesó se maradjon le – Balatoni Balázs is betalált. Így alakult ki a 3-5-ös végeredmény.
Mindkét csapat dicséretet érdemel, a találkozó kiérdemelte a kerületi rangadó címet!
Eredmények: MLTC – RAFC 3-5 (2-2), MLTC – TF SE 2-5 (0-3), MLTC – Új Buda- Voyage 0-1 (0-0), MLTC – Hidegkút 4-1 (2-0), Kelen II – MLTC 0-3 (0-1)
A RAFC-nál maradva, évek óta nem vett ilyen kitűnő rajtot a kék-sárga gárda. Kilenc forduló után – a csoport egyetlen veretlenjeként – öt győzelemmel és négy döntetlennel –, úgy áll a második helyen 19 ponttal, hogy a nagy favorit Kelen II ugyancsak 19 pontjával, eggyel több győzelmével vezeti a tabellát.
Vörös Péter, a visszatért játékos-edző munkája már mutatkozik. Igyekszik rendet tenni a fejekben, kezd kialakulni egy jószellemű, egymásért is küzdő társaság. Egyre több szerepet kapnak a fiatalok, akik, ha megszokják a felnőtt mérkőzések keményebb ritmusát, tapasztaltabb társaikkal együtt merészebb célokat is kitűzhetnek maguk elé.
Eredmények: MLTC – RAFC 3-5 (2-2), RAFC – Újbuda Voyage 4-0 (2-0), Hidegkút – RAFC1-1 (0-0), RAFC – Kelen II 1-1 (1-1), II. kerület – RAFC 1-3 (0-2).
A másik szentmihályi együttes az RSC is régen várt, kitűnő rajtot vett a Bp. III. osztályban. Hét forduló után, öt győzelemmel és egy-egy döntetlennel és vereséggel az elsőtől (Újpesti Flotta 18 p) mindössze két ponttal lemaradva, a második Budai FC-vel azonos pontszámmal
A csapat a nyáron megerősödött. Több, az új edzőhöz, Czinege Lászlóhoz kötődő Ikarus játékos is ide igazolt, és mindez az eredményekben is tükröződik. Ha továbbra is így menetelnek, akár a feljutásra is esélyük lehet.
Eredmények: Nagytétény – RSC 6-0 (4-0), (ez nem igazolja a fentieket…Hat meccsen csak két gólt kaptak, ezen hatot!), RSC – II. Kerület 2.  5-1 (3-0) (Góró László 4 góljával!), BEAC – RSC 0-5 (0-4) (már az első félidőben eldőlt.), RSC – Futballféria 3-0 (az ellenfél nem állt ki), Svábhegy II – RSC 0-0 (ezért kár volt…)
Hat forduló van még hátra, bízunk csapataink jó szereplésében.


Varga Ferenc - XVI. Kerületi Újság