Ugrás a tartalomra

Viki Tokióra készül

Viki Tokióra készül

Ahogy arról előző számunkban már írtunk, az ikarusos Gyürkés Viktória 3000 méteres akadályfutásban ezüstérmet szerzett augusztus 26-án a Tajpeiben megrendezett Universiaden. Az Önkormányzat által is támogatott sportolóval hazaérkezése után arról beszélgettünk, mi változott a néhány héttel korábbi világbajnokság óta, ahol nem jutott be a fináléba.

– Tajvanban az volt a fő cél, hogy benne legyek az első hatban, ami szerencsére sikerült is. A világbajnokságon sajnos, nem sikerült bekerülnöm a döntőbe, de ez nem tört meg, ennek eredménye a tajpeji ezüst.

– Mi volt a siker kulcsa az Unversiaden?

– Hárman is voltak a mezőnyben, akiknek jobb volt az idejük, mint nekem, mégis, sikerült őket megelőznöm. Ehhez a koncentráció mellett a körülményekhez való alkalmazkodás volt a legfontosabb. Tajpejben a 33 fokban 90 százalékos pártartalom mellett nehéz volt futni, de aki képes volt hozzászokni ehhez az időjáráshoz, az nagy előnyre tehetett szert. Viszonylag közel futottam az egyéni csúcsomhoz, szóval elégedett voltam az időmmel.

– Mik a terveid ezután?

– Szeptember első hétvégéjén a szuperliga döntőre készülök, ahol 1500 méteren versenyzek majd, azután Székesfehérvárra utazom a csapatbajnokságra, ahol 5000 méteres távot kell teljesítenem. A terveim között szerepel, hogy jövőre az Európa-bajnokságon – ahova a kvalifikációs szint már megvan – a döntőbe jussak, ha lehet, minél jobb eredménnyel. Ott a fő számomban fogok majd indulni, 3000 méteres akadályfutásban. A másik távlati cél pedig a tokiói olimpia.

– Hogyan készülsz a kvalifikációra?

– Idén már sikerült a világbajnokságra kvalifikálni, nem gondolom, hogy gondot jelentene megfutni azt az időt, amit most az Universiaden.

Vikiről tudjuk, hogy hatalmas küzdő. Pályafutásában Baji Balázshoz hasonlóan hullámhegyek és völgyek követték egymást, sőt, abba is akarta hagyni az atletizálást. Mostanra azonban nemcsak erőnlétileg, de mentálisan is sikerült felépítenie magát, ezért izgalommal várjuk, mikor örvendeztet meg bennünket egy hasonlóan jó eredménnyel. Titkon pedig bízunk abban, hogy Tokióban vele együtt már két kertvárosi tehetségnek drukkolhatunk.

 

XVI. Kerületi Újság - Varga Tibor