Ugrás a tartalomra

90 éves lett Horváth Ferencné Czékmány Ilona

Kiváló beszélgetés keretében, jó ismerősként köszönthettem ma 90. születésnapja alkalmából Horváth Ferencné Czékmány Ilonát, aki bizony korát meghazudtoló aktivitással éli mindennapjait.

Ilona néni a Heves megyei Kálon született, de családja hamarosan elköltözött onnan. A Kálvin térnél található Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban grafika szakon végzett, majd nyomdaipari vegyigrafikát is tanult, és világéletében ezzel is foglalkozott. Festeni csupán nyugdíjba vonulása után kezdett, de magam is megerősíthetem, hogy nagyszerű munkákat jegyez, sőt több neves művészkörnek még most is tagja, és azt is megtudtam, művésztársai a mai napig próbálják rávenni a további alkotásra.

Férje sajnos 15 éve elhunyt, 1 lánya, 2 unokája, valamint 5 dédunokája van. Büszkén mesélte, hogy miden dédunokájának személyre szóló mesekönyvet készített, azt pedig még büszkébben mutatta, micsoda családi fotót kapott tőlük a jeles születésnapra.

Pár éve, az önkormányzat „Kattints, Nagyi!” programján keresztül megtanult számítógépet kezelni és internetezni, a gépen írja a meséit és van egy kis nyomtatója is, amivel kézzel fogható formába varázsolja azokat.

Lánya elmondása szerint ellátja magát, főz, kimos, növényeket gondoz, és a rövid látogatás alatt is szemmel látható volt, hogy hihetetlen lendülettel rendelkezik.

Bár a lába időjárás-változásnál rendszeresen fáj, a gyógyszerekben nem nagyon hisz. A hosszú élet titkára vonatkozó kérdésemre is az volt az első válasz, hogy nem szabad gyógyszert szedni, viszont egészségesen, változatosan kell étkezni.

Ugyan többszöri nekifutásra, de végül megegyeztünk, hogy a 95. és a 100. születésnapján is találkozunk. Én nagyon remélem, hogy ez így is lesz!

Isten éltesse még egyszer nagyon-nagyon sokáig szerettei körében, boldog születésnapot!