Ugrás a tartalomra

90. születésnapját ünnepelte Dr. Jakab Sándorné

Dr. Jakab Sándornét 90. születésnapján köszöntötte Kovács Péter polgármester.
Hilda néni Bocsárlapujtőn (ma Karancslapujtő) született. Édesapja bányászként tartotta el a hattagú családot. Miután lánya elvégezte az elemi iskolát, gondos családfőként beíratta őt a Salgótarjáni Állami Polgári Leányiskolába. Ennek elvégzése után a bocsárlapujtői községházán közellátási kisegítőként az élelmiszerjegyek kiosztását, és az ezzel kapcsolatos adminisztrációt végezte. Ezután a Salgótarjáni Kiskereskedelmi Vállalatnál könyvelői munkát vállalt. Majd több különböző munkahely következett, de közben végig ott motoszkált a gondolataiban a kisgyerekkorában kialakult vágy: tanító néni szeretett volna lenni. Ennek megvalósulása azonban még váratott magára.
1951-ben férjhez ment. A házasságból két fiú született. Miután a gyerekek kezdtek felcseperedni, egy óvodában talált munkát. Majd ezzel a háttérrel fölvették a Kecskeméti Óvónőképzőbe, amelyet kitűnő eredménnyel el is végzett. Férje karrierje ekkor már meredeken emelkedőben volt, 1965-ben a fővárosban kapott állást, Benkei András belügyminiszter helyettesévé nevezték ki. Ezért felköltöztek Budapestre. Hilda néni közben jelentkezett az Egri Tanárképző Főiskolára, ahol földrajztanári diplomát szerzett, álma tehát megvalósult.
Pedagógusi pályájának legszebb emlékeit abból az időszakból őrzi, amikor a Sashalmi Tanoda pedagógusaként a János utcai napközis táborban töltötte a nyarakat. Úgy érezte, hogy amíg a szülők dolgoznak, ő a rá bízott gyerekek anyukáit helyettesíti. Az ottani emlékeit közel harminc tablón foglalta össze, és ezeket már többször ki is állította. Korábban helytörténeti kutatásokkal is foglakozott, jelenleg pedig családja történetét igyekszik feldolgozni.
Ha marad ereje, még a kertben is elvégez kisebb munkákat, de már jól esik, ha a Területi Szociális Szolgálat munkatársa felkeresi őt, hogy segítsen a legfontosabb teendők elvégzésében.
Isten éltesse Hilda nénit!