Ugrás a tartalomra

90. születésnapját ünnepelte Szabó Szonja

Mondhatni, régi kedves ismerőshöz mentem ma kilencvenedik születésnapja alkalmából átadni miniszterelnök úr és mindannyiunk jókívánságait, hiszen Szonjával rendszeresen összefutok bevásárlás közben a Sashalmi Piacon, ahol ilyenkor meg is beszéljük a kerület és a világ nagy dolgait.

Az ünnepelt 1933-ban Kolozsvárott látta meg a napvilágot, az érettségi után egy művelődésszervezői tanfolyamot végzett, mivel családi gondok miatt bár felvették a moszkvai egyetemre, mégsem utazott el, így a kincses városban maradt, ahol a képzés alatt a Kolozsvári Színház színészei is oktatták, sőt a tehetséget is meglátták benne. Mit tartogat az élet, Szonja Moszkva helyett színházi súgóként találta meg életpályáját, olyannyira, hogy 1962-ben, mikor már két éve Budapesten élt és szintén súgóként dolgozott, beajánlották a Nemzeti Színházba, ahol azonnal alkalmazták. Nyugdíjba is innen ment, ám nem az a típus, aki nyugodtan tud otthon ülni, a színház nyári leállásakor annak idején kiképezte magát idegenvezetőnek, majd ezt a tudást kamatoztatva, már a jól megérdemelt pihenés mellett megnyitotta saját utazási irodáját, amit aztán 20 évig működtetett.

Irigylésre méltó életút! Szonja is úgy gondolta, hogy meg kell osztania tapasztalatait másokkal, úgyhogy több könyvet is írt, melyekben életéről erdélyiként, a súgói pálya szépségéről és a színházi szcénáról mesélt, valamint megjelent egy erdélyi receptes gyűjteménye is.

Jó volt látni, mennyire életvidám és mosolygós lehet valaki kilencven évesen is, tele tervekkel és célokkal. Emellett örömmel hallgattam, hogy felelevenítve első, 2006-os találkozásunkat, minden akkori kérését Szonjának az azóta eltelt időben sikerült teljesítenünk, pedig voltak igazán merész elképzelései is. Meg is beszéltük, hogy ha újabb jobbító javaslatai támadnak, ne tartsa magában, várom szeretettel levelét.

Búcsúzóul feltett szokásos kérdésemre a hosszú élet titkáról Szonja elmondta, hogy legfontosabb az emberekkel való kapcsolat, a nagy család és a barátság.

Boldog születésnapot kívánok még egyszer, Isten tartsa meg jó erőben, egészségben még nagyon sokáig!