Ugrás a tartalomra

95. születésnapját ünnepelte Balogh Rozália

Hatalmas mosollyal, ereje teljében fogadott ma Balogh Rozália - vagy, ahogyan mindenki ismeri, Incike -, akit 95. születésnapja alkalmából látogattam meg Sashalmon.

A kedves, életvidám születésnapos hölgy a mai napig abban a házban lakik, ahol 95 évvel ezelőtt jómaga is meglátta a napvilágot. Családja a XIX. század vége óta él Sashalmon, elmondása szerint mindenki ismerte és nagyra becsülte a Balogh családot, ebben nagy szerepe volt annak is, hogy nagyapjának egy elektromos készülékeket gyártó, 150 főt foglalkoztató gyára volt.

Incike élete legszebb időszakaként jellemezte a Magyar Televíziónál eltöltött 35 évét, hosszasan mesélt az 1964-től kezdődő, a Film- és Hangtechnikai Osztály fődiszpécsereként megélt élményeiről.

Testvérével nem mentek férjhez, annak haláláig együtt éltek, talán ezért is vallja azt a szépkorú ünnepelt, hogy bizony a hosszú élet titka a szeretet, a szerető családi közeg és a türelem. Bár Incike mára a ház körüli teendőkben segítségre szorul, még mindig aktív, szeret a rokonaival telefonálni, zenét hallgatni, vagy épp – ahogyan ő fogalmazott – elmélkedni a régmúlt idők eseményein.

Emlékezetes találkozás volt, Isten éltesse még nagyon sokáig erőben, egészségben Incikét!