Ugrás a tartalomra

Bessenyei Lajos köszöntése

Minden bizonnyal kerületünk legvidámabb 90 éves lakóját köszöntötte Kovács Péter polgármester Bessenyei Lajos személyében október 18-án.

Lajos bácsi Békés megyében, a különös nevű Dombiratos községben született. Ott telt gyermekkora, és ott élt 26 éves koráig. A szüleinek a föld adta a kenyeret, és egy ideig ő is követte a családi hagyományt. Azonban az elemi iskola után munka mellett, magánúton elvégezte a polgári iskolát is, és úgy érezte, többre hivatott, mint amit szülőfaluja adhat neki, ezért fejköltözött a fővárosba szerencsét próbálni. Azonnal talált is állást, a Telefongyárban helyezkedett el. Ott dolgozott 35 éven keresztül, egészen nyugdíjazásáig. Más munkahelye nem is volt.

Új munkahelyének köszönhette feleségét is. Mindketten nagyon megbecsült tagjai voltak a kenyéradó vállalatuknak, és ennek megfelelően jól is kerestek. Az V. kerületből jártak dolgozni. Tíz éves szorgalmas munka és takarékoskodás után végre beköltözhettek abba a házba, ahol ma is laknak. Most már nem volt akadálya annak, hogy gyermekük legyen. Egy év múlva meg is született a fiuk. Mivel megoldható volt, hogy két külön lakást alakítsanak ki a házban, fiukkal – akinek természetesen saját családja, és már felnőtt lányai vannak – azóta is együtt élnek. Lajos bácsi, aki túl van egy szerencsétlen combnyaktörésen, aminek következtében állandó társa lett a járókeret, nem vesz tudomást a nehézségekről. Délelőtt keresztrejtvényt fejt, délután tévét néz. Nagyon várta a polgármester látogatását, és nagy izgalommal készült a személyes találkozsra. Állandóan mosolyog, friss elmével, lendületesen beszél, és ha valakiről, hát róla el lehet mondani, hogy 20 évvel néz ki fiatalabbnak koránál. Csupa jót mond a „gyerekekről” akik mindennel ellátják őket. Felesége még „csak” 82 éves, így szeretetben, és nagy vidámságban élnek. Kovács Péter polgármesternek a hosszú élet titkára vonatkozó kérdésére azt válaszolja: olyan szeretettel vesznek körül, hogy hálátlanság lenne a családommal szemben, ha meghalnék – majd hosszan és jóízűen nevet. Egyetlen kifogása van csak fiával, menyével és unokáival kapcsolatban: állandóan dolgoznak, akárcsak ő és felesége tette az aktív korukban.

Kívánjuk, legyen így sokáig, Isten éltesse Lajos bácsit az emberi kor legvégső határáig!  

XVI. Kerületi Újság