Ugrás a tartalomra

Földesi Jánosné Julianna néni köszöntése

Kovács Péter polgármester köszöntötte Földesi Jánosnét, aki a Késmárk utcai Borostyán Idősek Klubjában ünnepelte 90. születésnapját.

Julianna néni Zala megyében, Murarátkán született. Ott töltötte gyerekkorát, iskoláséveit, és felnőttkora kezdetét is. 21 éves volt, amikor egy murarátkai ismerősük, aki már korábban a fővárosba költözött, fölhozta őt és nővérét Budapestre. A Pezsgőgyárban kaptak munkát, ahol 3 évig dolgozott. 1954-ben férjhez ment, házassága gyümölcseként pedig 1956-ban leányuk született. Ekkor ő lett a legfontosabb Juci néni életében, ezért 8 évig otthon maradt, és a gyermeknevelés töltötte ki életét. Amikor úgy gondolta, hogy kislánya már nem igényel olyan szoros gondoskodást, ismét munkába állt, és a rákosi úti szakrendelőben dolgozott egészen nyugdíjazásáig.

Napjait tevékenyen tölti, amiben ugyan kissé gátolják az ízületi fájdalmak. Egyéb egészségügyi problémája azonban 9 évtized után sincsen, így a lakáson belül mindent elvégez. Bevásárolni is elmegy, vagy ahogy ő mondja, „eltotyog”, csak az ünnepek előtti nagyobb bevásárlásokkor szorul lánya segítségére. Ám ha nem muszáj, nem mozdul ki otthonából. Kivételt képez a Késmárk utcai idősek klubja, ahova heti 2-3 alkalommal a helyváltoztatással járó fájdalmakkal dacolva is eljár, és ahol megbecsült tagja a közösségnek. Ennek bizonyítéka, hogy születésnapja alkalmából verssel, egy szép nagy tortával, és lelkes tapssal köszöntötték klubtársai és az intézmény dolgozói.

Kis árnyékot vetett az ünneplésre, hogy 91 éves testvérét a napokban vesztette el. Nem hagyta azonban, hogy a szomorú esemény rátelepedjen a gondolataira, így talán egy kicsit visszafogottabban, de örömmel fújta el a gyertyákat a születésnapi tortán. Úgy gondolja, hogy a családjában benne vannak a hosszú élet génjei, így 90 évesen is bizakodva néz a jövő elé. Isten éltesse még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság