Ugrás a tartalomra

Herbert Alfrédné 90 éves

Herbert Alfrédné már május 7-én betöltötte 90. életévét, de az ismert okok miatt az ő köszöntése is elmaradt. Most azonban Kovács Péter polgármester Müller Kinga, a Szociális és Szociális Intézményi Iroda vezetője társaságában felkereste őt, hogy felköszöntsék e jeles alkalomból.

Ilonka néni a Győr-Moson-Sopron megyei Kispécen született. Az elemi iskola 5 osztályát ott végezte el, a polgárit pedig Győrben szerette volna kijárni, de egy idő után Győrt már bombatámadások érték, így a hiányzó osztályok elvégzésére csak Pápán nyílt lehetősége. Majd beiratkozott a híres Pápai Református Kollégiumba – ahol előtte már Petőfi és Jókai is koptatta a padokat – és ott szerzett érettségi bizonyítványt 1950-ben. Híres emberekben az ő idejében sem volt hiány, hiszen osztálytársa volt Csóri Sándor – mutatta a közös osztályképet –, a magyart a legendás nyelvésztől, Lőrincze Lajostól tanulták, az ő felesége volt a latintanáruk, és az igazgató lánya pedig az a Rab Zsuzsa műfordító volt, akinek nevét Lőrincze tanár úrral együtt az idősebb korosztály naponta hallhatta a rádióban. Középiskolai végzettséggel a tarsolyában a könyvelői szakmát választotta, és emellett egészen nyugdíjazásáig ki is tartott.
1964-ben ment férjhez. Még abban az évben megszületett a lányuk, majd őt 1965-ben egy fiú követte. Mivel férje már 10 éve a fővárosban dolgozott 1966-ban fölköltöztek Budapestre, abba a házba, ahol ma is lakik. Férjét sajnos már 8 éve elvesztette, de talán enyhíti a fájdalmát öt unokája.

Ilonka néni most is aktívan él, és – noha korából akár 20 évet is letagadhatna –, elmondása szerint már könnyen elfárad. A kertben azért még próbál mindent maga elintézni, mert szerinte a hosszú élet titka a folyamatos elfoglaltság, a munka. Bízunk benne, hogy még sokáig őrzi hihetetlen fizikai és szellemi frissességét és kívánjuk, Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság

Az újság legfrissebb száma: 2021/13. szám (2021.06.30.) | Fejlődő Kertváros (bp16.hu)