Ugrás a tartalomra

Isten éltesse Marika nénit!

A szó legnemesebb értelmében vett, ízig-vérig pedagógust, Baraté Jánosné Marika nénit látogattam meg ma, és köszöntöttem fel 90. születésnapja alkalmából.

Ünnepeltünk Vácrátóton született, nyolcan voltak testvérek, tanult Esztergomban a Szent Margit Gimnázium általános iskolájában, majd pedig Vácott érettségizett. Felsőfokú tanulmányait kémia-matematika szakon végezte, és szakmai tudásával, pedagógiai elveivel, megértő, de igazságos természetével hamar kivívta a diákok tiszteletét és nagy-nagy szeretetét is. Elmondása szerint volt kihívás bőven, hiszen volt olyan év is, amikor 44 fős fiú osztályban tanított. Tanítványai még most is keresik, tartják vele a kapcsolatot, kerületünkben 40 évig állt a katedrán, és a Jókai iskolából ment nyugdíjba.

1959-ben ment férjhez, és még abban az évben meg is vették azt a telket, ahol most is él. Két gyermeke, 6 unokája és 6 dédunokája van, és még férfiszemmel is nagyon tetszetősek a kis mellénykék, pulóverek és kiscipőcskék, amiket a legkisebbeknek szokott kötni. Büszkén mesélte, hogy 50 évesen szerzett jogosítványt, és egészen két évvel ezelőttig aktívan vezetett is.

Így ünnepek előtt igazán szívet melengető volt a válasza a hosszú élet titkára vonatkozó kérdésemre. Szerinte mindennek a titka a hit, a bizalom, a szeretet és a mosoly. Úgy véli, ha valakire rámosolygunk, az biztosan vissza fog mosolyogni, és ez az, ami valóban fontos.

Isten éltessen, Marika néni! Itt is nagyon boldog, békés éveket és áldott karácsonyt kívánok!