Ugrás a tartalomra

Kustán János köszöntése kilencvenedik születésnapja alkalmából

Pillanatok alatt fordult magával ragadóan érdekes szakmai beszélgetéssé ma Kustán János köszöntése, akinek 90. születésnapja alkalmából adhattam át mindannyiunk jókívánságait.

János bácsi Becsehelyen született, Budapestre 1955-ben költözött fel, és ezzel egy időben a Földgép vállalatnál helyezkedett el. Ahogyan elmesélte, itt fokról fokra ment előre, kitartóan képezte magát, mind több tapasztalatot gyűjtött, sőt olyannyira kiváló munkát végzett, hogy a nehézgépkezelőket képző iskola oktatója, majd főelőadója lett. 1964-ben pedig a Mélyépítő Vállalatnál helyezkedett el, és ott 55 fővel megalakította a talajvízsüllyesztő egységet.

Rövid látogatásom alatt olyan szenvedélyesen és fantasztikus szakértelemmel mesélt nekem legjelentősebb munkáiról, hogy rá is kérdeztem, nincs-e kedve beállni a Hivatal kötelékébe. Megannyi érdekességet tudhattam meg a Gellért-hegyi ivóvíztárolók kialakításáról, a csepeli víztározók megépítéséről és a budafoki, érdi lakótelepek víztelenítési munkálatairól is, de azt is megtudtam, hogy ő szervezte meg a Bodnár utcában kerületünk első önerős csatornázási tárulását, sőt a csatornázás kivitelezését is magára vállalta.

Nyugdíjba vonulása után saját vállalkozásba kezdett, és oroszlánrészt vállalt többek között a Lágymányosi híd, valamint Isaszeg csatornarendszerének kialakításában, azt pedig többször is megemlítette, hogy hatalmas dolognak tartja Budapest csatornahálózatának teljes kialakítását.

Nagyívű, sok-sok évtizedes munkássága bizony nem csak engem nyűgözött le, János bácsi mindezen elvitathatatlan érdemeiért három miniszteri kitüntetésben is részesült!

És ahogyan megbeszéltük, még a jelmondatuk is ugyanaz, azaz „nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség”!

Felesége tíz éve hunyt el, két fia van, és igazán szomorú tekintettel mesélte, hogy sajnos nem születettek unokái. Régebben méhészkedett, most pedig még mindig szívesen olvas szaklapokat.

A hosszú élet titkának azt tartja, hogy végezzük azt a tevékenységet, amire születtünk! Fontos, hogy el tudjuk végezni mindazt, amit elterveztünk. Hát lehet ennyi bölcsességgel vitatkozni?!

A Jóisten tartsa meg és éltesse még nagyon sokáig! Békés, boldog, nyugodt éveket kívánok!