Ugrás a tartalomra

Szalai Józsefné 95. éves

Szász József alpolgármester köszöntötte a 95. születésnapját ünneplő Szalai Józsefnét.

Mária néni Pápa közelében, Nyárádon született. 5 éves volt, amikor átköltöztek Pápakovácsiba, ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. A családtagok azt mesélik, hogy nagyon szép lány volt, igen sokan megfordultak utána. Így nem volt nehéz férjet találnia.

Budapestre már együtt költöztek, és leányuk már itt született meg három hónappal később.

Férje a vasútnál dolgozott. Megjárta a háborút, ahol gépészkovácsként leginkább lovakat patkolt. Amikor a világégésnek vége lett, a vasút felkutatta régi dolgozóit, és visszahívta őket. Férje örömmel ment vissza a biztos megélhetés reményében korábbi munkahelyére, ahol kazánkovácsként, majd kocsivizsgálóként kereste a kenyerét.

Mária néni kezdetben háztartásbeli volt, a házkörüli munkát végezte, a határban dolgozott, mikor hol volt szükség munkaerőre. Budapesten azonban ő is munkába állt, és 1956-tól a Medicorban dolgozott. 1978-ban, 22 éves munkaviszony után, 55 évesen vonult nyugdíjba.

Főállása mellett gépi kötéssel és hímzéssel is foglalkozott. Ma már sajnos megromlott látása a hímzést nem teszi lehetővé, pedig régebben egyes darabjait még kiállításokra is elvitték.

Korábban nagyon tevékenyen élt, mindent megcsinált a ház körül, kitűnően főzött, de ma már erre sincs szükség, mert lánya mindennel ellátja. Akkor azonban, amikor két unokája, és a dédunokák is összejönnek a családi ünnepeken, a krumpligombóc készítését még ma sem engedi át másnak. Vidáman, mosolygósan él szerettei körében.

Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság