Ugrás a tartalomra

Szávai Gyula 90. éves

Szász József alpolgármester köszöntötte Szávai Gyulát 90. születésnapja alkalmából.

Gyula bácsi egy Siófokkal szomszédos községben született, de Siófokon nevelkedett, ott járt iskolába. Életét jelentősen befolyásolta a második világháború, hiszen felvették a pécsi Vasúti Főiskolára, de nem sokkal a tanévkezdés előtt az intézményt lebombázták. Helyette viszont összeterelték a Balaton fővárosának összes 16. évét betöltött fiúgyermekét, és leventeként kivezényelték őket a siófoki hajóállomáshoz, ahol megrekedt a front. Ő ekkor 17 éves volt. Ott súlyosan megsebesült, egy gránát repesze – amelyet a mai napig őriz – eltörte a bal felkarját. Kórházba került, és csak 1946 januárjában került haza. Kitanulta a lakatos szakmát, ám mivel nem talált munkát 1950-ben felköltözött Budapestre. A Kéziszerszám Gyárban tudott elhelyezkedni, ahol kezdetben lakatosként, a Bánki Donát Műszaki Főiskola elvégzése után pedig már üzemmérnökként kereste kenyerét egészen nyugdíjazásáig. kereken 40 évet töltött a gyárban, ahova még nyugdíjasként is visszajárt dolgozni, majd 1987-ben végleg visszavonult.

1955-ben, 62 évvel ezelőtt kötött házasságot feleségével, Anna nénivel, akit 90. születésnapján 2015-ben már szintén felköszöntött Szász József alpolgármester. 1960-ban épült fel a házuk, amelyikben ma is laknak, akkor költöztek a XVI. kerületbe. Házasságukból két fiuk született. Két unokájukon kívül az előző alpolgármesteri látogatás óta a dédunokák száma növekedett eggyel, így most már három dédunokának örülhetnek, ha összejön a család.

Gyula bácsi – aki szerint a hosszú élet titka a tevékeny élet – korábban szorgalmasan kertészkedett, közel 1000 négyzetméteres kertjükben mindent megtermelt, amit mások a boltokban vesznek meg. Három évvel ezelőtt azonban ezt abbahagyta, és túl egy szívinfarktuson ma már sokkal visszafogottabban éli napjait.

Isten éltesse őt és kedves feleségét még nagyon sokáig!  

XVI. Kerületi Újság