Ugrás a tartalomra

Vékony Pál köszöntése

Kovács Péter polgármestert elkísérte Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő is, hogy együtt köszöntsék föl Vékony Pált, aki betöltötte 95. életévét.

Pali bácsi Ártándon látta meg a napvilágot. Szülei 15 hold földön gazdálkodtak, és ebből a munkából öccsével ők is alaposan kivették a részüket. Kedvező széljárás esetén a szántóföldi munka közben hallották a nagyváradi templom harangját.

Ártánd 1940-ig volt Pali bácsi otthona. Ekkor megérkezett a katonai behívó, és az egyenruhás szolgálat csak 1946 márciusában ért véget. Földjüket elvették, munkát kellett keresnie, és mint akkor oly sokan, ő is a fővárosba kereste a megélhetést. A tűzoltóságnál talált munkát. Beiskolázták, és a Teve utcai tűzoltóiskola három hónap alatt lánglovagot faragott belőle. Több fővárosi kerületben teljesített szolgálatot, majd 35 év után, amikor betöltötte az 55. életévét nyugdíjba kellett mennie.

A tűzoltóság nagyon lekötötte idejét, ezért csak későn, 1976-ban nősült meg. Közös gyermekük nem született, de felesége hozott egy fiúgyermeket a házasságba, akit sajátjaként szeretett. Nevelt fiánál egy lány és egy fiú unoka született, és ma már van három fiú dédunokája is. Nem sokszor találkoznak, mert szétszéledt a család. Felesége korán meghalt. Cukorbeteg volt, és akkor még nem volt inzulin, csak tablettákat tudott fölírni az orvos.

Pali bácsi 1951-be költözött mostani lakóházába. Nem várt arra, hogy a tanács kiutaljon neki egy lakást, maga fogott neki az építkezésnek. A házat aztán később kibővítették.

Ma nagyon óvatosan él, mert elég erős csontritkulása van, és az orvos azzal fenyegette meg, hogy ha elesik, és csonttörést szenved, talán össze se forr többet a lába. Ugyanakkor sokat kellene járnia, mert a mozgás jót tesz a csontoknak, így ezt két botra támaszodva próbálja megtenni.

Délelőtt meglátogatja őt Ágika, a Területi Szociális Szolgálat munkatársa, délben pedig Józsi hozza az ebédet ugyanonnan, így van kivel beszélgetni a nap első felében. A délután tévénézéssel, pihenéssel telik, és van egy kiscicája is, „aki” nagyon szívesen üldögél gazdája ölében.

Úgy hallotta, hogy a hosszú élet titka minden reggel egy kis joghurt fokhagymával dúsítva. A joghurtot nem szereti, de a fokhagymát elfogyasztja a szükséges mennyiségben. Úgy látszik, a fokhagyma joghurt nélkül is csodaszer, hiszen Pali bácsi már 96. évébe lépett. Isten éltesse őt nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság