Ugrás a tartalomra

Faültetési tanácsadás zajlott a Karát utcai közösségi növénynevelőnél

Kellemes, kora tavaszi időjárás fogadta az érdeklődőket szombat délelőtt a Karát utcai közösségi növénynevelőnél, ahol Ádám Attila István főkertész fa- és cserjeültetési tanácsadást tartott. Az egybegyűltek hasznos tippeket kaptak a fás szárú növények telepítéséhez, többek között megtudhatták: mit, mikor, hova és hogyan ültetünk, milyen előkészítés szükséges, mire kell figyelni az ültetést megelőzően és azt követően. 

 

A megjelentek megismerhették milyen talajjavító, -megóvó és -mentő szereket érdemes használni a faültetés során, mely lépéseket „kötelező” betartani, hogy a növény „kényelmesen” érezze magát a földben. Számos szakmai fortély is elhangzott az összejövetelen: mekkora gödröt kell ásni, milyen trágyát érdemes használni, hogyan kell a gyökereket ültetés előtt megmetszeni (hogy mellékgyökerek növesztésére sarkalljuk a csemetét), a gyökérmetszést követően miért fontos a pépezés (talajfertőtlenítő anyagokkal kevert saras-vizes pépbe mártás), hogyan segíti a gyökereket, ha gombakészítménnyel beszórjuk a pépezést követően, miért fontos ültetésnél, hogy az oltás mindig a föld felett legyen, végül hogy a beültetett és belocsolt növénynél nem szabad elfelejteni a tányérozást, azaz egy földsáncból kialakított kört a facsemete körül.

 

Az elméleti kisokos után a hallottakat a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők: a főkertész iránymutatása alapján, közösen előkészítették a talajt és a környezetét, majd elültettek több gyümölcsfa csemetét. A tüsténkedőkhöz az időjárás is kegyes volt, az ásás közben többen is nekivetkőztek a tavaszi napsütésben. A helyszínen a Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete is képviseltette magát, két tagjuk – köztük az elnök, Bányi Gyuláné – aktívan kivette a részét a munkából.

 

A feladatok végeztével jó kedélyű, kötetlen beszélgetés kerekedett, ahol előkerültek a botanikát érintő általános kérdések, növénytermesztéssel és -gondozással kapcsolatos történetek, valamint elhangzott a közösségi növénynevelő hosszú távú terve is – közösségi kertté formálása.