Ugrás a tartalomra

Fenntarthatósági talajápolás a Kertvárosban

Közel két évtizeddel ezelőtt indult kerületünkben az a folyamat, amely keretében a lakossággal együttműködve, a lakosokat edukálva, egyre nagyobb lendülettel és gondossággal foglalkozunk a kerületi zöldjavakkal. Erről és ennek mára már kézzelfogható kiteljesedéséről is szó esett a „Fenntartható talajápolás a Kertvárosban” elnevezésű ismeretterjesztő konferencián, ami Ádám Attila kerületi főkertész szervezésében adott teret a szakértői előadásoknak, bemutatóknak, valamint egy igen izgalmas panelbeszélgetésnek is.

Érdeklődve hallgattam a talaj romlásáról és megújulásáról, valamint a természetes ásványi talajjavítók használatáról szóló prezentációkat, de megannyi újdonságot tudtam meg kerületünk földtani-talajtani adottságairól is.

A meghívott vendégelőadók érdemeit nem elvitatva, de mégiscsak Csillik Kristófnak, a @KerületGazda igazgatójának a kertvárosi komposztáló kialakításáról szóló előadása állt a szívemhez a legközelebb!

Maga a kezdeményezés 2016 márciusában ötlött fel legelőször, és hamarosan fel is erősödött, hiszen 2019-re – köszönhetően a tavaszi nyesedékgyűjtés meghirdetésének is - a kerületben összeszedett zöldhulladék mennyisége elérte az évi 5000 tonnát.

A mai állapothoz a flottabővítésen, átrakási engedélyeztetésen, telekcserén, telephely-engedélyeztetési eljárásokon vezetett a valóban rögös út, azonban a múlt év decemberétől zöld utat kapott a létesítmény, és szolgálja ki a zöldhulladékot leadni szándékozó kerületi lakosokat.

Külön érdekesség, hogy a komposzttelepen egy látogatóközpont is várja az érdeklődő óvodás és iskolás csoportokat, ahol bemutatókkal inspirálják őket a zöldjavak hasznosítására és a környezettudatos életmódra.

Mi így építjük a Zöld Kertvárost!