Ugrás a tartalomra

Föld Napja 2021: a Kerületgazdával közösen szépül a kerületünk

Április 22-én tartjuk a Föld napját: ennek alkalmából a héten a XVI. kerületet érintő zöld projektjeinket, fejlesztéseinket, munkálatokat mutatjuk be.

Először a Kerületgazdát kerestük fel, hogy a tavaszi munkálataikról meséljenek. Erről Tóth Lászlóval, a Parkfenntartás csoport műszaki vezetőjével beszélgettünk.

„Kora tavasszal az időszerű munkákat el tudtuk kezdeni. Az általunk fenntartott területekről a tél folyamán lehullott és felgyülemlett lombot elszállítottuk” – tudtuk meg Tóth Lászlótól.

A Kerületgazda megkezdte a fűfelületek gyepszellőztetését, amit eddig mintegy 3 hektárnyi felületen végeztek el.

„Az idei első fűnyírásokat is megkezdtük a parkokban és a lakótelepeken, azonban a csapadékos időjárás közbeszólt.”

Az átlagosnál hidegebb, csapadékosabb áprilisi idő kissé késlelteti az időszerű munkálatok, de mindez lehetőséget biztosított a fejlesztésekre, amelyek korábban elmaradtak a koronavírus-járvány miatt.

A rendelkezésünre álló keretből „jó gazda” módjára évelő dísznövényeket vásároltak és a XVI. kerületben a Lándzsa utcai lakótelepen, a Havashalom parkban és a Sashalmi sétányon új évelő ágyásokat alakítottak ki, melyekbe 874 db növényt ültettek ki.

„Ezzel szeretnénk szebbé varázsolni a lakótelepen élők és a parkban sportolók pihenők környezetét. Továbbá olyan elmaradt terepi karbantartásokra is igyekszünk sort keríteni, melyek időszerűvé váltak.”

Ehhez kapcsolódóan az újonnan épített „felnőtt játszóterek” utólagos tereprendezését is végezik. Jelenleg a Centenáriumi lakótelepen végeznek füvesítést és ágyásfelújítást a gázművek és az elektromos művek munkálatai után, melyek a Kerületgazda által fenntartott földterületeket is érintette.

A lakossági „faültetési és babafa akciókból” is kivették a részüket. 77 db dísz és gyümölcsfát szállítottak már ki idén.

A XVI. kerületi Önkormányzat támogatásával a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet által újonnan létesített parkőri szolgálat is nagy előrelépést jelent: az ő munkájuknak köszönhetően egyre tisztább a környezetünk.

A parkőr kollégák napi szinten igyekeznek a rájuk bízott területrészeket tisztán és hulladékmentesen tartani. Bejelentéseikkel is segítik munkánkat, ezáltal több helyen számoltuk fel az illegális kommunális és zöldhulladék lerakókat.”

A XVI. kerületben lakók bejelentéseit is szívesen veszik, ezzel is segítve őket, hogy magasabb színvonalon végezhessék munkájukat.

A 2021-es lakossági lomtalanításból is kivették a részüket. A Kerületgazda részéről napi szinten, három tehergépjárművel és hat emberrel szedték össze azokat a veszélyes hulladékokat, amelyeket idén az FKF Zrt. nem szállított el és kirakni is tilos volt. Jelenleg a nyesedékgyűjtési akció folyik, amiben 12 gépjárművel veszük részt.

A Kerületgazdával közösen együtt szépítjük a XVI. kerületet és a lakókörnyezetünket.