Ugrás a tartalomra

Föld napja a Kertvárosban

Kerületünk legimpozánsabb juharfájánál, a Májusfa utca - Koronafürt utca sarkán gyülekeztek az érdeklődők április 22-én, a Föld napja alkalmából rendezett programsorozat első állomásán.

A jelenlévők dr. Debreczy Zsolt, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány atyja és dr. Rácz István kertészmérnök, dendrológus vezetésével megismerkedhettek a fakataszter és a mikroklíma fogalmával, a fák értékének mibenlétével, valamint Szász József alpolgármester felvetésére kerületünk erdőművelési tervéről is részletes információkat tudhattak meg.

A Föld napjára szervezett programoknak egyik célja, hogy rávilàgítson, közös érdekünk a fenntarthatóbb életmód is. Ezt a saját lakókörnyezetünkben is elkezdhetjük - különböző közösségi megoldásokkal, otthoni komposztálással, esővíz-hasznosítással vagy éppen madárbarát kertek létrehozásával. A közös gondolkodásban és ötletelésben Markotán-Keresztes Fruzsina kerületi lakos és Ádám Attila főkertész segített a Szentmihályi Kulturális Központban, emellett komposztmintákkal és növényfelismeréssel is készültek a résztvevőknek.

Az érdekes előadások mellett faültetés is színesítette Föld napi programjainkat. A kulturális központ udvarán egy libanoni cédrus, míg a nemrégiben átadott Torma Zsófia sétányon 6 darab nagy meténg és egy Picea pungens 'Pendula' került elültetésre. Ez utóbbi különlegessége abban áll, hogy a szakemberek szerint körülbelül 500 km-es körben nincs ilyen fa nyilvántartva.

A nem éppen barátságos időjárás miatt a betervezett faismereti kerékpáros barangolás végül elmaradt, helyette azonban dr. Rácz István a Torma Zsófia sétány két oldalát szegélyező növényeket mutatta be az érdeklődőknek.

Az Ádám Attila főkertész által megszervezett, igencsak tartalmas napot végül szemétszedési akció és egy, az erdőtelepítések fontosságáról szóló előadás zárta. A szemétszedésben példamutató módon élen járó 412. számú Kalazanti Szent József cserkészcsapat vezetője, Márton Balázs pedig bejelentette, hogy cserkészeik elvállalták az önkormányzat által telepített, cseperedő erdő jövőbeli rendben tartását.