Ugrás a tartalomra

Invazívtalanítás a Mátyásföldi Repülőtérnél

Sajnos napjainkban már komoly erőfeszítéseket igényel, hogy egy-egy terület meg tudja őrizni a természetes flóráját, hiszen az invazív növények terjeszkedése nem ismer határokat. Ádám Attila István főkertész időt és energiát nem sajnálva küzd a kerületben az özönnövények ellen, most legutóbb a Mátyásföldi Repülőtérnél kezdte meg a tisztogatást pár önkéntessel. Szerencsére a reptér környéke nem súlyosan fertőzött, ám pont ilyenkor lehet még megfogni a túlszaporodást, kiírtani ugyanis szinte lehetetlen az invazív fajokat, az állománygyérítésük viszont elengedhetetlen, így biztosítva a helyet az őshonos fajoknak.

A területen hangsúlyos a selyemkóró és az aranyvessző jelenléte is, de leginkább a bálványfa okoz gondot. A növényeket még a magszárba szökkenés előtt kell eltávolítani, a tuskók és a tövek fekete fóliával való letakarása pedig a sarjak meggyengülését, jobb esetben pusztulását eredményezi.

A kertvárosi erdőkön és mezőkön az özönnövények okozta szennyezettség még kezelhető, ám ennek feltétele a gondos odafigyelés és szakszerű beavatkozás, ami mindannyiunk feladata.