Ugrás a tartalomra

Januártól indul a „Madárbarát Kertváros” és a „Méhbarát Kertváros” program

A Kertváros környezeti értékeinek megőrzésére 2015 óta kiemelt figyelmet fordít az Önkormányzat, kerületünk abban az évben csatlakozott Áder János köztársasági elnök „Élő Bolygónk” felhívásához. Azóta számos intézkedés valósult meg, a klímavédelem jegyében 2021 januárjától pedig elindul a „Madárbarát Kertváros” és a „Méhbarát Kertváros” program. A programok részleteiről és céljairól Szász József alpolgármestert kérdeztük.

- Az elmúlt években számos intézkedést hoztunk a klímavédelem érdekében és az Élő Bolygónk 2 klímavédelmi- és alkalmazkodási cselekvési terv elfogadásával újabb lépést teszünk környezetünk megóvásáért. Szerencsések vagyunk, hiszen itt a Kertvárosban bővelkedünk a természet kincseiben, de feladatunk vigyázni rájuk- mondta Szász József alpolgármester.  

A madárvédelmi program részeként évek óta madárodúkkal ellátott madárbarát tanösvényeken sétálhatunk, a ,,Szeretjük a Naplás-tavat"program keretein belül kerületi óvodák részére madáretetőket és eleség csomagokat biztosított az Önkormányzat. A kerületben élő és fészkelő madarak jelenléte mellett a virágok megporzását végző rovarok, méhek, legalább annyira fontosak, nagy szükség van rájuk a bioszféra stabilitásának szempontjából.

- Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életteret biztosíthassunk a kerületi méhállomány számára, össze kell fognunk a lakossággal. A magánkertek méhbaráttá alakításához vadvirágos magkeverék és méhecskehotel igényelhető januártól. Figyelünk az újrahasznosításra, ezért a madárodúkat és a méhecskehoteleket, a kerületben kivágott fákat felhasználva készíti el a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet- tette hozzá az alpolgármester.

A csomagokra januártól lehet jelentkezni, egész évben folyamatosan, a Környezetvédelmi Iroda addig is türelemre kéri az érdeklődőket. A ,,Méhbarát Kertváros,, csomag (1 db 30 grammos vadvirág magkeverék és 1 db méhecskehotel) kiosztására tavasszal, míg a „Madárbarát Kertváros,, csomag (1 db 5 kg-os madáreleség és 1 db madárodú) kiosztására ősszel kerül sor. A jelentkezés részleteiről a későbbiekben tájékoztatást adunk a XVI. Kerületi Újság hasábjain.

NB

Csatolmány Méret
JELENTKEZESI LAP mehbarat.docx (17.25 KB) 17.25 KB
JELENTKEZESI LAP madarbarat.docx (17.66 KB) 17.66 KB