Ugrás a tartalomra

Madárgyűrűzés a Naplás-tónál

Kerületünkben is járt a 2016-os „Év madara”, hiszen idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a szokásos Naplás-tavi madárgyűrűzésekor a környéken igen ritkának számító gyöngybagoly és közép fakopáncs mellett egy harist is felvett a már több mint hatmilliós egyedszámot számláló magyarországi adatbázisba.

Az elmúlt napok során számos fajra került egyedi azonosító, átlagosan naponta 200-250 egyedet gyűrűznek meg a szakemberek, akik alkalmazkodva a madarak életciklusához, napkeltétől délelőttig, majd délutántól alkonyatig óránként járják a hónap végéig tartó begyűjtő körútjaikat.

A pár napja tartó akcióban a Naplás környékéről már nagyjából 30 különböző madárfaj fordult meg az MME szakembereinek a kezei között, és még ennél is többet figyeltek meg.

A gyűrűzés fontosságát nem lehet hangsúlyozni, hiszen ebből globálisan megállapíthatóak például a vándormadarak vonulási útvonalai, az utazás során pihenésre használt élőhelyeik, melyeket így természetvédelmi területté lehet nyilvánítani, akárcsak a Szilas-pataki víztározót és környezetét.

Óvjuk természeti kincseinket, vigyázzuk a Kertváros zöldfelületeit, hogy unokáink is madárcsicsergéstől hangos lombos fák között járhassanak!