Ugrás a tartalomra

Mediterrán hangulat a Torma Zsófia sétányon

Tengerparti nyaralások emlékét idézi a virágba borult Torma Zsófia sétány Mediterráneum névre keresztelt része, annál is inkább, hiszen a botanikai tanösvény több „stílusirányzatra” bontott szakasza közül a Galgahévíz utca és Hősök fasora közötti szelvényen - szaknyelven szólva – délszaki virágok sora ontja magából a színeket és illatokat. A görög, a török, netán az Adriánál megszokott, a maga természetességében csupa vidámságot, életörömöt sugárzó levendulák, jeneszterek, macskaherék, cipruskák alkotta virágsugárutat vétek kihagyni, önkéntelenül mosolyt csal az arcra a déli színkavalkád.

Ám nem csak virágok, de megannyi cserje is erősíti a mediterrán hangulatot, ráadásul közülük több örökzöld is, ami meglepő módon a fagyokat is jól bírja, így várhatólag a téli tájképet is festőivé varázsolják majd. Jelenleg viszont csodás egységet alkotnak a virágokkal az olasz ciprusok, olajfagyalok, magyaltölgyek és a szúrós csodabogyók.

A kikapcsolódás és feltöltődés mellett a környezettudatosság erősítését, egyáltalán a zöldkultúra üzenetének terjesztését szolgáló botanikai tanösvény megtervezésében Rácz István és Debreczy Zsolt nemzetközileg elismert dendrológusok nagy segítségére voltak Ádám Attila István főkertésznek, akinek nagyívű projektjének bemutatását hamarosan a következő állomással folytatjuk, addig is, ha tehetik, sétáljanak egyet a kertvárosi Mediterráneumban.