Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Csobaj-bánya mellett épülő idősek otthonához tartozó Tematikus Természetközeli Közösségi Park növényeinek telepítése

Amint arról már korábban beszámoltunk, a cinkotai Csobaj-bánya mellett 50 férőhelyes idősek otthona épül, a nagyszabású terv része pedig egy arborétumszerű park létrehozása is, amelynek kialakítása november 11-én megkezdődött.

Ádám Attila, kerületünk főkertésze elmondta, a munkálatokkal kapcsolatban egyeztettek a környék lakosságával és eközben kiderült, a helyieknek sok bosszúságot és kellemetlenséget okoznak a területen élő nyárfák. Ezek ritkítása már megkezdődött, és ezzel párhuzamosan azonnal egyéb értékes fák csemetéit ültették ki a kivágott nyárfák helyére. Az elöregedett nyárakat több lépcsőben ritkítják majd, utódaik pedig tölgyek, berkenyék és hársak lesznek, amelyekből már 16 darab védőkarókkal körbevéve ott áll végleges helyén. A nyárfák további ritkításával párhuzamosan pótlásukra további facsemetéket ültetnek majd.

Ugyanakkor a helyükre kerültek a tervezett arborétum – hivatalos nevén a Tematikus Természetközeli Közösségi Park – első növényei is. Az Önkormányzat közel száz értesítőt küldött szét a környék lakóinak, hogy akinek van kedve, tevőlegesen is részt vehet a cserjék és facsemeték elültetésében. Ennek köszönhetően néhányan segítettek is Ádám Attila főkertésznek és Szász József alpolgármesternek, valamint a 412. Kalazanti Szent József cserkészcsapat tagjainak, akik jelentős részt vállaltak a kezdeti lépések megtételéből.
Nemsokára megérkezett dr. Rácz István botanikus, dendrológus is, aki egy nagy zárt teherautóval hozta a telepítendő növényeket. Rácz Istvánnal egyébként már korábban is találkozhattunk az építkezéssel kapcsolatos lakossági fórumok alkalmával. Szakértelmére és tanácsaira Ádám Attila már a tervezés folyamatában is igényt tartott. Majd segítőikkel nekiláttak a cserje- és facsemeték elültetésének. Ezen a napon kínai mézelőfát, berkenyéket és hársakat telepítettek. Berkenyékből a tervek szerint egy egyedülálló gyűjtemény jön majd létre. A komposztágyba jutott egy kis tápoldat is, hogy a növények minél zökkenőmentesebben vészeljék át az ismerkedést új környezetükkel.

Megkezdődött hát a terület új arculatának kialakítása. A park végleges képe azonban csak sok év múlva lesz látható, hiszen jelenleg épp csak elkezdődött a parkosítás. A növények fejlődéséhez idő kell. Reméljük, hogy a pénzügyi nehézségek és a válság ellenére a tervezett épület előbb elnyeri végső képét, mint a Közösségi Park.

M.T.