Ugrás a tartalomra

Tájkertészeti ismeretek a Zúgó-pataknál

Napsütéses időben, a Zúgó-patak pihenőparkjánál került sor múlt héten az őshonos növények alkalmazásáról szóló tájkertészeti ismeretek tanfolyamra. Ádám Attila István főkertésznek már a helyszínválasztása is sokat mondó, hiszen ebben a rétekkel és ligetekkel tarkított tájban található egy nagyjából 1000 m2-es, aprócska víztározó, ami sajátos módon járul hozzá a hely értékes és változatos növény- és állatvilágának a fennmaradásához és fejlődéséhez.

A tanfolyamon szóba kerültek a puhafás ligetek sajátosságai, de az állományalkotó fajokról, a biodiverzitásról, valamint az őshonos növények és a fenntarthatóság összefüggéseiről is hallhattak az érdeklődők.

A helyszínen már megtalálható őshonos fajok mint a kocsányos tölgy, a keskenylevelű kőris, a kecske-, a törékeny és a serevényfűz mellett szó esett ezek és sok más faj ökológiai és tájesztétikai értékéről, kiskerti alkalmazásáról is.

Ami a környék jövőjét illeti, a már elkészült ornitológiai tanösvény mellett még ebben az évben sor kerül egy botanikai tanösvény kialakítására is, így várhatóan sokan megismerik majd azt a 10-15 féle fásszárú őshonos fajt, ami a Zúgó-patak környékére jellemző.