Ugrás a tartalomra

Talajélet szemináriumot tartottak a Hivatalban

A „Föld hete” rendezvénysorozat következő, tegnap délutáni rendezvényén talajélet szemináriumra várta az érdeklődőket Ádám Attila István főkertész az Önkormányzat épületében.

Vendégelőadóként – betegség miatt online bejelentkezve – Dr. Kárpáti Éva talaj mikrobiológus, tudományos tanácsadó tartott a termőtalaj tudományos hátterét megvilágító komplex előadást.

A program résztvevői megtudhatták, hogy egy grammnyi termőföldben annyi, az életet befolyásoló mikroorganizmus él, mint ahány ember a Földön. A vírusok, baktériumok, gombák, valamint a talajtakaró egyéb élőlényeinek sokszínű mikro- és makrofaunája mind-mind a bolygónk összetett és bonyolult élővilágának építői.

Manapság az egyik legnagyobb kihívásnak a talajromlás kezelése bizonyul, hiszen a termőföld degradációja gyorsabb, mint az újraképződése. A bolygó kizsigerelése elleni harc részeként indult el a „Rázzuk gatyába együtt a talajokat!” elnevezésű oktató program, ahol a gyerekektől egészen a gazdálkodókig kívánnak mindenkit megszólítani a Föld megmentése érdekében. Ez a civil közreműködés segít a talajegészség felméréséhez és a kiszáradás, szikesedés okozta problémák „gyógyításához”.

Az oktatást követően a frissen tanultakat a gyakorlatban is hasznosíthatták az érdeklődők, hiszen a Karát utcai közösségi faneveldében elméleti kisokossal fűszerezett ültetési gyakorlatot tartott a főkertész.

A „Föld hete” rendezvénysorozatunk következő, és egyben záróállomása a Petényi Salamon János liget közösségi parkjában telepítendő arborétum soron következő ültetési munkái április 21-én, pénteken. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A program részleteiről az Önkormányzat alábbi oldalán tájékozódhatnak: https://www.bp16.hu/programok/arboretum-kialakitasa