Ugrás a tartalomra

Újszülöttek a Tanyaudvarban

Közeleg a tavasz. Ez a télvégi időszak a kecskegidák és barikák születésének időszaka. Így van ez a Tanyaudvaron is ahol a pulykakakas már óriási legyezővé formált farktollaival próbálja felhívni magára a szóba jöhető pulykalányok figyelmét, a tyúkok elbűvölve hallgatják, hogy a kakasok valóságos zeneműveket kukorékolnak hasonló okokból, miközben a karámokban hajnali csendjében újszülötteknek adtak életet a juho- és kecskemamák.

Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője, a Tanyaudvar megálmodója elmondta, hogy az ellési időszakba léptünk, aminek eredményeképpen hat kecskegida, hat cigája- és két rackabárány született a karámok csendjében. Ez nagy öröm, de rögtön visszafogja a lelkesedésüket a vírus harmadik hullámának érkezése. Ez nagy élményektől fosztja meg azokat a gyerekeket, akik így nem láthatják ezeket a bűbájos kis jövevényeket. Ők olyan gyorsan fejlődnek, hogy mire a vírus szorításából kikecmergünk, ez a legaranyosabb időszak már éppen elmúlik. Viszont valószínűleg láthatják majd a csacsijaink újszülöttjeit, ha ugyan mindketten anyukák lesznek. Ez ugyanis még nem biztos, mert a szamarak vemhessége több mint egy év, így még csak Masni esetében tudunk biztosat, de nagy valószínűséggel Csibike is anyai örömök elé néz, ezt még azonban nem lehet biztosan megállapítani.

A Tanyaudvart továbbra sem lehet látogatni, de azért az élet nem állt meg, folynak a munkálatok. Készül egy 10-szer 10 méteres kertészet, amely 1,25 méter magas kerítéssel lesz körülvéve. Itt a hagyományos konyhakerti kultúrát mutatják be majd. Az alacsony kerítés fölött be lehet látni, de bemenni nem lehet, nehogy már zölden „letörjenek” a paradicsomok és a különféle termények. Elkezdenek építeni egy jegyárusító bódét is, mert a jövőben fognak kérni egy jelképes összeget a látogatóktól. Oláh Csaba minden munkatársa nevében elmondta még, hogy már nagyon várják, hogy megnyithassák a kaput a látogatók előtt, hiszen a Tanyaudvarnak éppen ez a célja.

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202104-szam-20210224