Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk, ha viharos szélre számíthatunk?

Időjárásunk egyre szeszélyesebb és az előrejelzések gyakran szólnak arról, hogy a fővárosban is számítani lehet rendkívül erős széllökésekre, amelyeknél gyakran akár 100 km/h-t meghaladó széllökések sem kizártak. 

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket és kárt okozhatnak. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.

Ha nem muszáj, kisgyermekkel ne menjünk a szabadba a viharos széllökések alatt! Figyeljünk házi kedvencként tartott háziállatainkra is, mert viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat!

Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket. A kisgyerekeket fokozottan óvjuk a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Forrás: https://fovaros.katasztrofavedelem.hu