Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat április 17-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A koronavírus-járvány harmadik ütemének terjedése szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is stagnál. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től életben lévő veszélyhelyzet május 23-ig továbbra is érvényben van. A Kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, ugyanakkor elkezdődött a folyamatos nyitás.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az este 10 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a boltokban tartsa be a 1 fő/10m2 szabályt,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok április 15-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 435 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma április 15-ig 23117 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1., 2., 5. és 6. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, a rendvédelmi szerveknél, valamint az iskolába, óvodában, bölcsődében dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi beoltottak. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 43,3%-46,8% között lehetett április 15-én.

Az általános iskolák alsó tagozatai, az óvodák április 19-én újra nyitnak. Az önkormányzat által fenntartott bölcsődék április 19-től visszatérnek a normál nyitva tartásra. Az önkormányzat által üzemeltetett bölcsődék, illetve óvodák azon dolgozói számára, akik nem kértek oltást, biztosítottuk a Fővárosi Önkormányzat által juttatott PCR gyorsteszt elvégzését április 17-én, ezzel a lehetőséggel a bölcsődei és óvodai dolgozók közül 49 fő élt. Ugyanez a lehetőség adott volt az Észak-Pesti Tankerületi Központ dolgozói számára is, ott 40 fő élt a lehetőséggel.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, illetve húsvétkor a Szakrendelőben, ahol eddig már 7550 pácienst beoltottak.