Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat április 9-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A koronavírus-járvány harmadik ütemének terjedése szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is stagnál. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től életben lévő veszélyhelyzet május 23-ig továbbra is érvényben van. A Kormány 166/2021 (IV.7.) rendelete értelmében a védelmi intézkedések április 19-ig érvényben maradnak, ugyanakkor elkezdődött a folyamatos nyitás.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az este 10 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a boltokban tartsa be a 1 fő/10m2 szabályt,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok április 8-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 462 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma április 8-ig 11903 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1., 2., 5. és 6. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, a rendvédelmi szerveknél, valamint az iskolába, óvodában, bölcsődében dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi beoltottak. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 37,8%-41,2% között lehetett április 8-án.

Az általános iskolák, az óvodák április 19-én újra nyitnak. Az önkormányzat által fenntartott bölcsődék április 19-től visszatérnek a normál nyitva tartásra.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, illetve húsvétkor a Szakrendelőben, ahol eddig már 6853 pácienst beoltottak.