Ugrás a tartalomra

A XVI. Kerületi Önkormányzat intézkedései a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a ma 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével. Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken túl a következő intézkedéseket vezeti be:

  • Az Önkormányzat minden intézményében megfelelő minőségű és mennyiségű kézmosó és fertőtlenítőszer áll rendelkezésre és ez a jövőben sem fog változni.
  • Az óvodák és bölcsődék működése folyamatos. Változások: a szülők a csoportszobákba nem léphetnek be. A holnapi naptól az épületbe történő belépés után a szülők az erre kijelölt helyen kötelesek alaposan kezet mosni, majd ezt követően kísérhetik be gyermekeiket átöltözni.
  • Kérjük a szülőket, hogy akik 2020. február 26-át követően érkezetek haza a következő országokból: Olaszország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Németország, USA, Kína, Irán, Dél-Korea, a hazaérkezést követő 14 napig ne vigyék gyermekeiket szociális-, oktatási-, nevelési intézménybe vagy közösségbe. Kérjük otthoni körülmények között oldják meg gyermekük felügyeletét.
  • A XVI. kerületi nyugdíjas klubok foglalkozásai 2020. március 13-tól elmaradnak. A klubtagok és a szociális étkeztetést igénybe vevők számára az étkezést továbbra is biztosítjuk, azzal a feltétellel, hogy az ebédet ételhordóban vihetik haza és kizárólag otthon fogyaszthatják el.
  • Az Erzsébetligeti Színház és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezetközpont lemondta a 100 főnél nagyobb létszámú rendezvényeit és tanfolyamait az összes telephelyén. Bővebb tájékoztatásért kérjük, az intézmények honlapját keressék fel.
  • Az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda és a Szentmihályi Konrád Ferenc Uszoda továbbra is nyitva tart.  A fokozott, szükséges fertőtlenítésekről az uszoda üzemeltetője gondoskodott.
  • A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által üzemeltetett Kertvárosi Tanyaudvar nem fogad látogatókat.
  • A Polgármesteri Hivatalban az ügyintézés folyamatos, de kérjük Önöket, hogy csak halaszthatatlan ügyben vegyék igénybe a személyes ügyintézést. Bejelentéseket e-mailben az kabinet@bp16.hu címen vagy a 06-80-200-938 zöldszámon fogadunk.
  • Anyakönyvvezetőink az előjegyzett házasságkötéseket lebonyolítják.

Az iskolákat üzemeltető Észak-Pesti Tankerületi Központtal és a XVI. kerületi Kormányhivatallal folyamatosak az egyeztetések, az általuk hozott intézkedésekről is rendszeresen beszámolunk.

A fenti intézkedések visszavonásig érvényesek.

A későbbiekben megjelenő kormányrendeletek  az Operatív Törzs utasításainak megfelelően változhatnak. Szükség esetén a helyi intézkedéseket polgármesteri döntésekkel, utasításokkal folyamatosan aktualizáljuk.

Jelenleg kerületünkben fertőzött személyről nincs tudomásunk. Az eddig hozott intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XVI. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni  védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérek minden Kertvárosban élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

Kovács Péter

polgármester

2020.03.11.