Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat május 1-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A koronavírus-járvány harmadik ütemének terjedése szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is mérséklődik. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től életben lévő veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. A Kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, ugyanakkor elkezdődött a folyamatos nyitás.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az éjfél és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a boltokban tartsa be a 1 fő/10m2 szabályt,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok április 29-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkbe 163 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma április 29-ig 29464 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1., 2., 5. és 6. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, a rendvédelmi szerveknél, valamint az iskolába, óvodában, bölcsődében dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi beoltottak. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 50,8%-53,9% között lehetett április 29-én.

Az Észak-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatása szerint április 29-én az alsó tagozaton tantermen kívüli, digitális munkarend egy iskola egy osztályában folyik. A XVI. kerületben 1 iskolában 1 fő tanuló igazolt Covid-19 fertőzött. Az önkormányzat által fenntartott bölcsődékben és óvodákban április 30-i információk szerint nincs karatén alá volt csoport és nincs igazolt Covid-19 fertőzött.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, illetve húsvétkor a Szakrendelőben, ahol április 28-ig már 8840 páciens kapott első körös, míg 863 páciens második körös oltást