Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat március 19-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

felhivas

A koronavírus-járvány harmadik ütemének terjedése szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is felgyorsult. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től ismét veszélyhelyzetet hirdetett ki 27/2021. (I.29.) számú rendeletével, melyet hatályát február 22-én május 23-ig meghosszabbították. A Kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében a védelmi intézkedések március 29-ig illetve április 7-ig érvényben maradnak illetve szigorodnak.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok március 19-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 503 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma március 15-ig 7719 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1.-2. és 5. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, valamint a rendvédelmi szerveknél dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi beoltottak. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 16,7%-20,2% között lehetett március 15-én.

A kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében az általános iskolák is áttérnek a tantermen kívüli digitális oktatásra március 8-tól.

A kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében az óvodákban március 8-tól április 7-ig rendkívüli szünet van.

Az önkormányzat által fenntartott bölcsődék ügyeleti rendben vannak nyitva. A 1 bölcsődében 5 dolgozó igazolt Covid-19 fertőzött.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, ahol eddig már 600 pácienst beoltottak.