Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat március 25-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A koronavírus-járvány harmadik ütemének terjedése szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is felgyorsult. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től ismét veszélyhelyzetet hirdetett ki 27/2021. (I.29.) számú rendeletével, melyet hatályát február 22-én május 23-ig meghosszabbították. A Kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében a védelmi intézkedések április 7-ig érvényben maradnak, illetve szigorodnak.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok március 25-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 614 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma március 24-ig 11726 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1., 2., 5. és 6. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, valamint a rendvédelmi szerveknél dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi beoltottak. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 23,7% - 27,1% között lehetett március 24-én.

A kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében az általános iskolák is áttérnek a tantermen kívüli digitális oktatásra március 8-tól.

A kormány 104/2021 (III.5.) rendelete értelmében az óvodákban március 8-tól április 7-ig rendkívüli szünet van.

Az önkormányzat által fenntartott bölcsődék ügyeleti rendben vannak nyitva.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, ahol eddig már 1100 pácienst beoltottak.