Ugrás a tartalomra

A XVI. Kerületi Önkormányzat újabb, április 27-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a március 11-én 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével. Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken a következő újabb intézkedéseket vezeti be, valamint az alábbi ellátásokat biztosította:

Tömegközlekedés és bevásárlás:

  • A beérkezett kérelmek alapján több száz maszkot osztottunk ki a járvány idején is tömegközlekedő kerületieknek az elmúlt hétvégén. A maszkok kiszállítása folyamatos.
  • A Fővárosi Önkormányzat rendelkezése szerint a boltokban is el kell takarniuk az arcukat az embereknek, ehhez azonban nem biztosított védőfelszerelést. A Kertváros vezetése ezért úgy döntött, kiterjeszti a tömegközlekedőket támogató akcióját. Akinek a bevásárláshoz szüksége van orvosi maszkra, az igényelhet Önkormányzatunktól a bkkmaszk@bp16.hu e-mail címen név, lakcím és telefonszám megadásával. 

Biztonságos érettségi:

  • Az igények felmérése után önkénteseink 3000 maszkot csomagolnak be ötösével, amelyeket április 28-ától szállítanak ki a kerületi iskolákba, valamint azoknak a kerületi diákoknak a lakóhelyére, akik nem kerületi intézményben vizsgáznak. Az érettségi lebonyolításában résztvevő tanárok is kapnak az Észak-Pesti Tankerületi Központtól maszkot.

Egészségügy és szociális ellátás:

  • Ötven darab arcpajzsot vásárolunk a Területi Szociális Szolgálat munkatársainak.
  • A legnagyobb biztonságot nyújtó egész alakos, zárt és mosható védőruhát szereztünk be pótlásként a Szakrendelő dolgozóinak, illetve a kerületi háziorvosoknak.
  • További 500 darab FFP2-es minősítésű maszkot biztosítunk a kerületi orvosoknak és a Szakrendelő dolgozóinak.

Napközbeni gyermekfelügyelet:

Az 1002/2020. (III. 14.) Korm. határozatban foglaltaknak megfelelően napközbeni kiscsoportos gyermekfelügyelet ellátására az Észak-Pesti Tankerületi Központ 2020. május 4-től az alábbi intézményeket jelöli ki a XVI. kerületben:

  • Szent-Györgyi Albert Általános Iskola (1161 Budapest, Csömöri út 20. Telefon: 06 1 406 4001)
  • Jókai Mór Általános Iskola (1163 Budapest, Tiszakömlő u. 29-35. Telefon: 06 1 402 1170)
  • Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény; kizárólag integráltan nem nevelhető gyermekek, tanulók esetében (1164 Budapest, Szabadföld út 7. Telefon: 06 1 400 0503)

A szülők legkésőbb a gyermekfelügyelet kezdetét megelőző nap 8 óráig jelezhetik étkezési igényüket az Önkormányzat gyermekétkeztetésért felelős szervezeti egységénél, a megszokott e-mail címeken jelezhetik.

 

A fenti intézkedések visszavonásig, illetve a jelzett időpontig érvényesek.

Jelenleg kerületünkben 7 fertőzöttről van tudomásunk, 1 ember elhunyt, 3 pedig felgyógyult a betegségből, 3-an szorulnak kórházi ápolásra, 38 kerületi lakos hatósági házi karanténban van, míg 102 esetében a lappangási idő letelt, tüneteik nem jelentkeztek, így újra elhagyhatják otthonukat.

Az eddigi intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XVI. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is.

Megkérek minden Kertvárosban élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

 

2020. április 27.                                                                

 

Kovács Péter polgármester