Ugrás a tartalomra

Ha nem muszáj, ne keresse most fel orvosát! A közgyógyellátásban érintetteknek sem kell most az orvoshoz menni!

koronavírus-járvány tömeges terjedésének megelőzésére fontos, hogy az idősek és betegek is lehetőleg maradjanak otthon, még a házi orvosi rendelőt is kerüljék el, hiszen ott általában sok ember van. Ennek érdekében több olyan könnyítésről született döntés, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Kérjük, hogy az idősek és krónikus betegek különösen kerüljenek minden olyan helyet, ahol sokan vannak, kiemelten a zárt helyeket!

A közgyógyellátásra való jogosultság a kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad. Emiatt tehát senkinek nem kell elmenni a háziorvoshoz.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A veszélyhelyzet végéig a kórházak halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő műtéteket végezzék el. Az EMMI kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket.

Ugyancsak a koronavírus-járvány miatt született az a döntés, hogy bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert rendeletben egyszerűsítettük az e-recept kiváltásának feltételei.


Segítsünk az időseknek, betegeknek a gyógyszerkiváltással is!

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/segitsunk-az-idoseknek-betegeknek-gyogyszerkivaltassal

Segítsünk az időseknek, betegeknek a gyógyszerkiváltással is!

A hozzátartozók mától egyszerűen kiválthatják a hozzátartozójuk gyógyszerét. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszere. Ez a papíralapú és az e-receptre is igaz. Így nagyon könnyen tudunk segíteni az idős, beteg hozzátartozónknak, hogy kiváltsuk nekik a gyógyszert. Az időseket pedig arra kérjük, hogy lehetőleg maradjanak otthon, ne menjenek a patikába, és kerüljenek minden olyan helyet, ahol sokan vannak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg TAJ-számát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Tehát a mai naptól bárki kiválthatja családtagja, hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit.

Ez jelentős könnyítés az időseknek és  mindazok számára, akik sem az orvoshoz, sem a patikába nem tudnak  menni állapotuknál fogva vagy akár azért, mert hatósági házi karantént rendelnek el náluk.

Ismételten kérjük az időseket és krónikus betegeket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és ne menjenek olyan helyre  - különösen zárt térbe ne -, ahol sokan vannak! Ha gyógyszert kell kiváltani, akkor kérjék meg arra hozzátartozójukat!

Forrás:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ha-nem-muszaj-ne-keresse-most-fel-orvosat-kozgyogyellatasban-erintetteknek-sem-kell-most-az