Ugrás a tartalomra

Három ütemben nyitnak újra a kerületi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárak

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasói a koronavírus járvány miatt az utóbbi hónapokban nélkülözni kényszerültek a kölcsönzés, a helyben használat, vagy éppen a könyvtári rendezvényeken, foglalkozásokon való részvétel lehetőségét. A könyvtár ebben az időszakban továbbfejlesztett távszolgáltatásokat kínált használóinak. Otthonról elérhető adatbázisokkal támogatta a digitális oktatásban résztvevő diákokat és tanárokat; online meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal és játékokkal segítette a szülőket és a gyerekeket a szabadidő hasznos eltöltésében.

A XVI. kerületben is jelentős a rendszeres könyvtárlátogatók száma. Számukra jó hír, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtárainak újranyitására három ütemben sor kerül.

A kerületben működő könyvtárak így nyitnak ki:

Sashalmi Könyvtár (Veres Péter út 53.) 2020. július 1-től: H, Sze, Cs: 12-18 óra, K,P: 10-16 óra

Rákosi úti Könyvtár (Rákosi út 119.) 2020. augusztus 12-től H, Sze, Cs: 14-18 óra, K,P: 10-14 óra

Az újranyitást követően jelentős forgalom várható a FSZEK összes tagkönyvtárában, hiszen 63 688 olvasótól 231 457  dokumentumot várnak vissza. Emiatt is szükséges az ütemezett nyitás.

A könyvtárakban a zárvatartás alatt is folyamatos volt az új könyvek beszerzése, így a nyitáskor valamennyi tagkönyvtár a legfrissebb újdonságokkal várja az olvasókat.

A nyár folyamán az újranyitott könyvtárakban nem terveznek szünetet.

A kedden és pénteken 10-től 12 óráig tartó idősávot elsősorban a 65 év felettieknek ajánlják, de valamennyi korosztály a teljes nyitvatartási időben felkeresheti a könyvtárakat. A távolságtartás szabályainak betartását és maszk használatát kérik a látogatóktól. 

Az olvasók elégedettségét szem előtt tartva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ingyenesen hosszabbítja meg a fizetős könyvtári tagságok lejáratát, mindenkinek annyi nappal, amennyi neki a zárvatartás miatt kiesett. A könyvtárakba ismét be lehet iratkozni, illetve a lejárt tagságokat is meg lehet hosszabbítani.

Fontos információ, hogy a nyitás után 30 napon belül késedelmi díj fizetése nélkül lehet visszavinni a zárás előtt kölcsönzött műveket.

A könyvtár átmenetileg ingyenessé tette az előjegyzési szolgáltatását is, mivel kölcsönözni egyelőre csak az előre megrendelt könyveket, filmeket és hangzó anyagokat lehet.  Az igénylésre a könyvtár a honlapján elérhető katalógusból, e-mailben és személyesen is lehetőséget biztosít.

Az újranyitást követően átmenetileg nem lesz mód a helyben használatra, a polcokról történő válogatásra. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a járványhelyzet alakulása és a tapasztalatok alapján dönt arról, hogy mikor és milyen mértékben tudja majd tovább bővíteni az elérhető szolgáltatások körét.

Az újranyitásról naprakész információkat a http://www.fszek.hu/ címen találnak az érdeklődők.