Ugrás a tartalomra

❗️ÚJABB Március 14-i dátumú❗️intézkedések

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a március 11-én 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével.
Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken túl a következő ❗️ÚJABB Március 14-i dátumú❗️intézkedéseket vezeti be:

Óvodák:
➡️ A XVI. kerületi Önkormányzat fenntartásában levő óvodák március 16-tól ügyeleti rendben működnek. Kérjük, aki meg tudja oldani (idős nagyszülők segítsége nélkül) tartsa otthon gyermekét. Aki az otthontartás mellett dönt, kérjük a szokásos csatornákon értesítse az óvodát, mondja le az étkezést és jelezze meddig tervezi otthon tartani gyermekét. A távolmaradást szülői igazolás mellett elfogadjuk.
➡️ Kérjük, hogy azon gyermekek szüleit, ahol a gyermekkel egy háztartásban élő családtagok közül bárki február 29-e után, bármely külföldi országból érkezett haza, a gyermeket a hazaérkezéstől számított 14 napig ne vigye se óvodába, se más közösségbe.
➡️ Fokozottan felhívjuk a figyelmet, hogy az önkormányzati fenntartású nevelési, oktatási intézmények továbbra sem fogadnak semmilyen bakteriális vagy vírusos megbetegedésben szenvedő gyermeket.
➡️ Akik nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet, azokat várják az óvodák, de már a bejárati ajtóban átveszik a dadusok a szülőktől a gyermekeket.

Iskolák:
➡️ Az iskolai étkezéseket nem kell a szülőknek egyesével lemondaniuk, azt az Önkormányzat központilag lemondja. A már befizetett összegek a következő befizetésnél jóváírásra kerülnek.
➡️ A Tankerület által megszervezett ügyeleti rendszerben részt vevő gyermekek számára biztosítjuk az étkezést.

Bölcsődék:
➡️ Az elmúlt időszakban monitoroztuk a szülői igényeket és ennek megfelelően a Kertvárosi Egyesített Bölcsőde további intézkedésig fokozott és rendszeres fertőtlenítés mellett, változatlanul nyitva tart. Természetesen, aki nem kívánja bölcsődébe vinni gyermekét, ott a szülői igazolásokat elfogadjuk, de kérjük jelezzék meddig tervezik otthon tartani gyermeküket.

Idős ellátás:
➡️ A legveszélyeztetettebb idős korosztály ellátása érdekében az Önkormányzat szállítási kapacitásokat csoportosított át. Az Önkormányzat minden szépkorú számára, ahol a családban, a rokonságban vagy az ismeretségi körben nem tudják megoldani az ellátást, az Önkormányzat biztosítja a gyógyszerek kiváltását és a bevásárlást. Erre a szolgáltatásra a kabinet@bp16.hu és a 8 óra 20 óra között hívható 06-20-940-76-52 szépkorú segélyvonalon lehet jelentkezni. A saját egészségük megóvása érekében kérjük a szépkorúakat, hogy inkább ezt az ingyenes szolgáltatást válasszák, mintsem, hogy maguk mennek el a gyógyszertárba vagy a boltba. Amennyiben a szolgáltatásra megnő az igény kérjük a kerületiek önkéntes felajánlással segítsék az Önkormányzat munkáját. A legfontosabb az idősek egészsége, mert ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

Egyéb intézkedések:
➡️ A március végi Kerületi Pedagógiai Napok elmaradnak.
➡️ Az Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ valamint a Civil Házak összes rendezvénye létszámtól függetlenül március 31-ig elmarad. Szintén elmaradnak az óvodai nyílt napok.
➡️ Az Önkormányzat felkészült a hatósági karanténban levő lakótársaink ellátására.
➡️ A kerületi uszodák a BFKH Népegészségügyi Főosztály közfürdőkre vonatkozó előírásait betartva továbbra is nyitva tartanak.
➡️ A Sashalmi Piac továbbra is üzemel, viszont a közösségi teremben nem tartanak rendezvényeket.

A fenti intézkedések visszavonásig, illetve a jelzett időpontig érvényesek.

Jelenleg kerületünkben fertőzött személyről nincs tudomásunk, 1 kerületi család került hatósági házi karanténba.

Az eddig hozott intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XVI. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérek minden Kertvárosban élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

2020. március 14.

Kovács Péter
polgármester