Ugrás a tartalomra

Pályázati felhívás Nemzetiségi Önkormányzatok támogatására

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottsága 2024. évben a kerületben működő Nemzetiségi Önkormányzatok támogatására pályázatot ír ki.

Pályázat célja:
A Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten hozzájárul a kerületben működő Nemzetiségi Önkormányzatok programjainak megvalósításához.

Pályázat támogatója:
Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat.

Az elbírálás során az alábbi témákban benyújtott pályamunkák elsőbbséget élveznek:

  • hagyományőrzéssel kapcsolatos kerületi rendezvények, vetélkedők, kiállítások szervezése;
  • történelmi emlékhelyekre szervezett kirándulások;
  • nemzetiségi, kulturális, amatőr művészeti és közösségi műsorok, fesztiválok, találkozók, kiállítások, és egyéb programok, rendezvények szervezése, rendezése;
  • a nemzetiségi kultúra megőrzésével és erősítésével kapcsolatos programok szervezése, rendezése;
  • nemzetiségi egyéni és közösségi jogokról szóló programok megvalósítása.

Pályázhatnak: a XVI. kerületben működő Nemzetiségi Önkormányzatok.
A Nemzetiségi Önkormányzat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés c) pontjának megfelel, azaz a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. a) pontja szerint átlátható szervezet.

A rendelkezésre álló pályázati forrás összege és megnevezése:
Nemzetiségi Önkormányzatok 2024. évi pályázati kerete: 3 000 000 Ft

A Pályázatot 1 eredeti példányban szükséges benyújtani. 
A támogatás csak a pályázatban megfogalmazott tevékenység megvalósítására használható fel.

Tartalmi és formai követelmények:
Pályázni kizárólag jelen pályázati felhívás mellékletét képező pályázati adatlappal, az ott felsorolt mellékletek egyidejű csatolásával lehet

  • 1. sz. melléklet: Átláthatósági nyilatkozat,
  • 2. sz. melléklet: Összeférhetetlenségi nyilatkozat,
  • 3. sz. melléklet: Rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének teljesüléséről, valamint az adólevonási jogáról szóló nyilatkozat.

Amennyiben a kérelmező/pályázó a kérelméhez/pályázatához nem csatolja a felsorolt, összes mellékletet és a hiányt hiánypótlásra való felszólításra sem pótolja, a pályázat elutasításra kerül.
Az adatlap a felhívás közzétételének napjától szerezhető be a Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) Humán Irodáján, valamint letölthető az Önkormányzat honlapjáról: https://www.bp16.hu/hirek/palyazati-felhivasok  
Csatolni szükséges a nemzetiségi önkormányzat 2023. évi nemzetiségi közszolgáltatási tevékenységéről, kiemelten megvalósult programjairól szóló rövid beszámolót.

A pályázat benyújtása:
A pályázatok a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján keresztül (1163 Budapest, Havashalom u. 43. fszt. 8.) a „Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság részére a Humán Irodán keresztül” címzéssel adhatók le.

Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat külön-külön kell benyújtani a pályázati kiírásban meghatározott időre.

A jogszabály szerinti befogadó nyilatkozat kiadására, illetve az érdemi elutasításról szóló döntés meghozatalára - a pályázat benyújtását követő hetedik napig - a Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság elnöke jogosult.

A pályázatról szóló döntés és értesítések:
A pályázatról szóló döntés és értesítések:
A pályázatokról a döntéshozó a pályázati határidő leteltét követő 30 napon belül dönt.
A pályázatok benyújtási határideje: 2024. április 2. 16:00 óra
A pályázat hiánypótlására egyszeri alkalommal van lehetőség: 2024. április 9. 16:00 óráig.
Érvénytelen a határidő után érkező pályázat.
A pályázat kiírásáról, a benyújtott kérelmek elbírálásáról és a pályázat értékeléséről a Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság dönt.
Nem részesülnek támogatásban azok a nemzetiségi önkormányzatok, akik a 2023. évi támogatással nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően számoltak el.
A támogatásban részesülőknek a támogatási összeg felhasználásával kapcsolatban tételes elszámolási és szöveges beszámolási kötelezettségük van - a programra vonatkozó időpont és helyszín feltüntetésével - a támogatási szerződésben rögzített feltételekkel, amely egyebek mellett tartalmazza a következőket:

  • Elszámolni csak a támogatott nemzetiségi önkormányzat nevére és székhelyére kiállított számlával lehet.
  • Az eredeti számlát záradékolni és a Támogatott képviselője által hitelesíteni szükséges.
  • A Támogatott köteles a támogatási összeg és a saját forrás mértéke együttes összegével elszámolni.
  • A Támogatott köteles fotókat csatolni a megvalósult programról.

A kötelező önrész minimális összege a pályázat megvalósításához szükséges teljes költség igényének 10 %-a.

A pályázat elbírálásakor a minimum mértéknél nagyobb összegű önrész vállalása előnyt jelent.
A támogatás kifizetése egy részletben történik. 
A pályázattal kapcsolatban jogorvoslati lehetőség vagy kifogás kizárt.
A pályázók írásban kapnak értesítést az eredményről a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő 15 napon belül. A támogatás nem visszatérítendő.

Támogatási szerződés megkötése:
Támogatás odaítélése esetén támogatási szerződést kell kötni a támogatásban részesülő nemzetiségi önkormányzattal (továbbiakban: Támogatott). 
A Támogatottnak a támogatási szerződésben vállalnia kell, hogy a nyilvánosság előtt megjelenő eseményein, valamint annak eredményeképpen létrejövő elektronikus vagy nyomtatott kiadványain az Önkormányzat megnevezésével a nyilvánosság tudomására hozza az önkormányzati támogatás tényét.
A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy a Támogatott, a támogatási szerződés megszegéséből fakadó fizetési kötelezettségeinek biztosítására, a támogatás összegének megfelelő azonnali beszedési megbízást (inkasszó jogot) biztosítson az Önkormányzat javára valamennyi bankszámlájára vonatkozóan.

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása:
Az Önkormányzat a támogatás összegét a támogatási szerződés mindkét fél általi aláírását követő 15 munkanapon belül fizeti ki a Támogatott számára a pénzintézetnél vezetett számlájára való átutalással.
A Támogatott a pályázatban meghatározott program megvalósításáról, valamint a támogatási összeg és az önerő felhasználásáról a támogatási szerződésben meghatározott határidőig köteles elszámolni, és a támogatási összeg felhasználását igazoló számlák és kifizetést igazoló bizonylatok másolatát benyújtani. Amennyiben az elszámolási kötelezettségének az arra nyitva álló határidőn belül nem tesz eleget, köteles a visszafizetési kötelezettségének eleget tenni.
Az elszámolás a hatályos számviteli szabályok szerint történik, amelynek elfogadásáról a Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság dönt. Az elszámolás elfogadása elutasítható, ha a támogatást a Támogatott nem a pályázati célnak megfelelően használta fel. Ilyen esetben visszafizetési kötelezettséget kell megállapítani.
Amennyiben visszafizetési kötelezettség keletkezik, azt az erről hozott döntést követő 15 napon belül kell teljesíteni oly módon, hogy a támogatási összeghez a kifizetés és a visszafizetés közötti időre eső, az államháztartásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokban meghatározott késedelmi kamatot is hozzá kell számítani.

A Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság a támogatás felhasználására meghatározott határidőt kérelemre, egy alkalommal meghosszabbíthatja. A Támogatott az erre vonatkozó kérelmet legkésőbb a határidő lejárta előtt 30 nappal jogosult benyújtani.
A pályázati céltól eltérő felhasználás megállapítása esetén az erre vonatkozó döntés meghozatalát, az elszámolás vagy a visszafizetés elmulasztása esetén a határidő elmulasztását követő két évben a Támogatott nem nyújthat be pályázatot.

A támogatás nyilvánossága:
Az Önkormányzat a támogatásról, valamint a támogatott célokról a döntését követő 30 napon belül tájékoztatja a nyilvánosságot a helyben szokásos, valamint az államháztartásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályban meghatározott módon.

Elszámolható költségek:
Személyi kiadások, dologi kiadások, fejlesztési kiadások. Jövedéki termék vásárlására nem számolható el.
A támogatási összeg felhasználásáról a Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság felé kell elszámolni legkésőbb 2025. január 31-ig.

Felvilágosítás kérhető a 401-1430 telefonszámon, valamint elektronikus úton a szabojudit@bp16.hu e-mail címen.

Kovács Péter
polgármester
 

Csatolmány Méret
Adatlap-nyilatkozatok_jo.doc (224.5 KB) 224.5 KB