Ugrás a tartalomra

Kapitány Sándor 90. éves

Kovács Péter polgármester köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Kapitány Sándort, aki Mezőtúron született, majd műszerészmesteri képesítést szerzett. Saját kezűleg készített személyautót magának akkor, amikor Magyarországon magánszemély még csak álmodhatott ilyesmiről. A hajtóművet egy Csepel motorkerékpárból szerelte ki, a futóműhöz négy repülőgépkereket szerzett, minden mást saját műhelyében állított elő.

Sándor bácsi az 1950-es évek közepe óta önálló vállalkozó, szalagfűrészek gyártására szakosodott, és egy bejegyzett szabadalma is van. Hol több, hol kevesebb alkalmazottal dolgozott, gyártmányai pedig nagyon keresettek voltak.

Budapestre 1947-ben költözött, majd 1949 húsvétján kötött házasságot. Két lánygyermekük született, mindkettővel szoros kapcsolatot tartanak. Öt unokájuk és öt dédunokájuk van, akik közül az egyik fiú élénken érdeklődik a műszaki dolgok iránt.

Az ünnepelt a hosszú élet titkát abban látja, hogy egyensúlyban kell lennie a munkának és a magánéletnek. Nem szabad szakbarbárrá válni, a világ pedig olyan színes és annyi élményt kínál, hogy ezeket is meg kell látni. A hosszú házasság titka ugyanakkor az alkalmazkodás, ez azonban csak akkor működik, ha kölcsönös. 

Az ünnepelt ma is gyakran kimegy a műhelybe, hiszen fizikailag és szellemileg is jó állapotban van, így ha személyautó-készítést már nem is tervez, néha még kézbe veszi a fúrót és a hegesztőpálcát. Isten éltesse még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság