Ugrás a tartalomra

Szebegyinszki István köszöntése 95. születésnapja alkalmából

Szerintem mindannyian szeretnénk olyan erőtől duzzadó, ruganyosan fiatalosak lenni 95 éves korunkban, mint Szebegyinszki István, akit születésnapja alkalmából köszöntöttem árpádföldi otthonában.

Pista bácsi életében a munka becsülete központi szerepet játszik és ebből nem enged a mai napig sem, hiszen a növényeit folyamatosan maga metszi és permetezi a kertben. Jó erőnlétéhez minden bizonnyal hozzájárulnak a hosszú séták is, amiket az orvosi rendelő és a gyógyszertár felkeresésekor tesz.

Az ünnepelt Szarvason született, ahol őt és testvéreit egyedül nevelte édesanyjuk. 1951-ben bevonult katonának, ami gyökeresen megváltoztatta az életét, hiszen egy önkéntes konyhai szolgálat elvállalásával a szakácstanfolyamot is elvégezte, amire a honvédség küldte. Sőt, olyannyira megbecsülték a munkáját, hogy később civilként is visszahívták főzni.

Ahogyan mondtam, Pista bácsi életét alapjaiban határozta meg a főzés, hiszen a későbbi felesége is konyhán dolgozott. Bár, amikor találkoztak, a születésnapos már a Szegedi Építőipari Vállalatnál volt mindenes, de az ebédnél a menzán a társainál mindig egy kanállal több ételt kapott egy csinos kiszolgálótól… a többi pedig már történelem.

A boldog házasok közös otthonukat együtt építették fel Árpádföldön, a kalákában bontott téglák pucolásától kezdve a betonozásig, majd mindent a két kezükkel csináltak. Később, amikor a gyermekük is megházasodott, Pista bácsi még egy ikerépületet is felhúzott az ifjú párnak, amiben jelenleg az unokája lakik, aki sok mindenben segít nagypapájának.

Pista bácsi végtelen szeretetét a családja irányában jól mutatja, hogy amikor imádott felesége gyógyíthatatlan beteg lett, otthon gondozta, ápolta majd tíz éven keresztül. Egészen döbbenetes a kötődésnek és a hűségnek ez az önzetlen, kötelességtudó, lelkiismeretes formája.

A hosszú életet firtató szokásos kérdésemre a munka szeretetét, a becsületességet és a mértékletességet jelölte meg az ünnepelt.

Még egyszer Isten éltesse sokáig, Pista bácsi, találkozunk öt év múlva, a kerek évfordulón is!