Ugrás a tartalomra

Zsuzsa néni köszöntése kilencvenedik születésnapja alkalmából

Ismét egy roppant fiatalos és lendületes hölgynél jártam ma, Bulyovszky Lajosné Horváth Zsuzsanna bizony nemhogy éveket, de évtizedeket is bátran letagadhatna korából. Az ünnepelt Mezőkeresztesen látta meg a napvilágot, ötödik gyerekként, később még egy öcsike is érkezett az így már hatgyermekes családba. Édesapja a település főjegyzője volt, aki a bőséges gyermekáldásra tekintettel a háború alatt a tardi jegyzőséget elvállalva elkerülte a frontszolgálatot. Zsuzsa néni Miskolcon kezdte meg az iskoláit, szülőfaluja iránti szeretetből minden alkalommal, amikor vonatra szállva hazafele igyekezett, Mezőkeresztesre érve állva üdvözölte otthonát.

Később Pestre került a nővére szárnyai alá, majd kijárva az iskolákat, pénzügyesként helyezkedett el, és hosszú időn keresztül a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazásában állt az egyik, a Budai Várban található intézeténél. Elmondása szerint bár a főváros zajos forgataga kezdetben zavarta a vidékies nyugalomhoz szokott természetét, ám a Városmajor és a Vár szépsége feloldotta a kezdeti ellenállását, olyannyira, hogy átérezve a nyüzsgést, baráti társaságával hosszú éveken keresztül aktívan látogatták a színház- és kiállítótermeket, mozgóképszínházakat.

Zsuzsa néni két házassága során egy lánygyermeknek adott életet, aki pedig egy fiú unokával örvendeztette meg, akivel a mai napig is egy családi házban él, hiszen lányáék pár éve elköltöztek a Dunakanyarba. Ugyan Zsuzsa néni régi nagy szerelme a Duna, annál is inkább, mivel régebben sokat evezett a folyón, ám annyira megszerette a Kertvárost, ahova már nyugdíjasként érkezett, hogy végül nemet mondott az újabb költözésre. A kerület nyugodt csendessége fiatalkorára emlékezteti, lakóutcájának közössége pedig jó társaságot biztosít a mindennapokhoz.

Isten éltesse jó egészségben még nagyon sokáig Zsuzsa néni!