Ugrás a tartalomra

Rendezvénysorozat a Föld napja alkalmából

"Az élet él és élni akar…"

Ady Endre idézetével szeretnénk mindenkinek hasznos munkát kívánni a Föld Napja alkalmából! A sokakat érintő Te szedd! akció, vagy a Fenntarthatóság témahét megannyi kezdeményezése mellett szeretettel ajánljuk kerületi programjainkat: 

2024. április 25-én, a helyszínt is adó Szerb Antal Gimnáziummal közös szervezésben tartjuk témanapunkat, Gondold újra! - Fenntarthatósági témanap címmel. 

  • Sokféleség a növényvilágban - a kertjeinkben jelen lévő növényekről általában, a következő fogalmak mentén: őshonos – idegenhonos – mediterrán – délszaki és özönnövény. De mindez mit jelent? Szó lesz a növényfajok eredetéről és elterjedéséről, a hazai tölgyek és más őshonos fafajok bemutatása mellett, számos herbáriumi lap segítségével (egyedülálló minőségű reprint nyomatok). 
  •  Illatos növények - egyedülálló gyűjteményből származó, közel 100 féle illatos, gyógy-, ill. fűszernövényt állítunk ki a helyszínen. Mindent a szemnek és kicsit a kéznek, sőt az orrnak is…növényfelismerési vetélkedő lesz Zatykó Zoltán kertész tanárral.
  • Ízek a bodzaszörpön túlról… - a közismert bodzavirág, illatos ibolya és akácvirág felfedezése után új kihívások állnak előttünk: sarkantyúka, árvácska, mézvirág és begónia virág lesz a menü, köretnek pedig a cipruska hajtását fogjuk megkóstolni.  
  • A zöldfelület ökológiai értéke - a növényzetről és a városaink élhetőségéről, a lombkoronák hálózatáról, a klíma változásáról, adaptációról és helyi megoldási javaslatokról beszélgetünk egy magas szintű, ám érthetően megfogalmazott előadás keretében Dr. Bakó Gáborral. 
  • Madárlesen - avagy gyakorlati madárvédelem, faj felismerés, madárbarát park, illetve kert kialakítása. Vendégünk Bajor Zoltán, az MME Budapesti csoportjának elnöke, akivel a gimnázium parkjában fogunk sétálni. 
  • Volt egyszer egy arborétum - a Szerb Antal Gimnázium parkjának a felmérésére és további gazdagítására szervezett terepi munka. Egyrészt az 1995-ben készült növényállomány felmérése, részbeni aktualizálása, valamint többféle növénykülönlegesség kiültetése közösen.

2024. április 26-án, pénteken, 14.00 órától a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében, Fenntartható talajápolás a Kertvárosban címmel.

  • A rendezvény jellege ismeretterjesztő konferencia. A meghívott szakértők tudományos igényességgel, ám közérthető módon foglalkoznak majd a kerti talajhasználat alapvető összefüggéseivel.  
  • Megoldási alternatívákat vázolunk fel a következő témákban: 
    - a talaj termékenysége és a mikrobiológiai szereplők, ezek megóvása és pótlása
    - a talaj képződése, romlása és megújulása, a humusz szerepe
    - a természetes ásványi talajjavítók használata és a komposztkészítés alapjai
  • A szakemberek egy panelbeszélgetés során megválaszolják az összegyűlt kérdéseket.
Csatolmány Méret
Fenntarthato-SZL.docx (15.31 KB) 15.31 KB
Gondold-ujra_plakatszoveg.docx (12.21 KB) 12.21 KB