Ugrás a tartalomra

Vizek kártételei elleni védekezés

Vizek kártételei elleni védekezés

Az utóbbi napok csapadékos időjárása és a hirtelen jött felmelegedés által keletkezett csapadék sok helyen okoz problémát a kerület lakosai számára.

Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a károk megelőzhetőek, kis odafigyeléssel, öngondoskodással.

Ha az Ön udvara, garázsa mélyebb területen helyezkedik el, esetleg az utcai járda az udvara felé lejt, érdemes előre gondolni a csapadék ingatlanba történő bejutására. Néhány esetben előfordulhat, hogy vízaknát is elönthet a víz.

Prevenció jelleggel pár darab homokzsák (polipropilén zsák vagy jutazsák) beszerzése ajánlott a károk megelőzése céljából.

A homokzsákok általában beszerezhetőek gazdaboltokban, mezőgazdasági boltokban, valamint interneten is megrendelhetőek, többek között az alábbi honlapokról is:

http://www.flexicont.hu/zsakok#termekek

http://vipatrade.unas.hu/spl/887947/Arvizvedelem

http://textilwebaruhaz.hu/termek/polipropilen-zsak-45-x-80-cm-100-db/

A homokzsák az alábbi módon helyezhető el:

Töltsük meg a zsákot homokkal vagy akár az udvarban található földdel. Egy zsákba 2-3 lapát töltőanyag elegendő. Hajtsuk félbe a zsákot. A víz betörésének helyére helyezzük el a zsákokat szájjal lefelé, a folyás irányára merőlegesen. Mit is jelent ez pontosan? A víz folyásával szemben nem célszerű a szák szájának lenni, mivel a víz belekap a zsákba, és tulajdonképpen elmossa azt. Így a zsák szájának, mindig háttal vagy oldalirányban kell elhelyezkednie.

A homokzsákokat kötésben kell elhelyezni, mint ahogy a téglafalat is építik. Ez a stabilitás miatt fontos. 1-2 sor homokzsák általában bőven elegendő a baj megakadályozására. A zsákok elhelyezését követően a sort döngöljük, tömörítsük (járjunk rajta végig több alkalommal), a még hatékonyabb szigetelés érdekében.

Ha a zsák szennyvízzel nem érintkezett, száradást követően újra felhasználható, későbbi kár elhárítására alkalmazható.

Ha a víz elöntötte a pincét, garázst vagy a vízóra aknát érdemes tudni, hogy szivattyúzással nem minden esetben lehet a vizet eltüntetni. A zagyszivattú 10 cm-es vízszint alatt már nem alkalmazható, nem tudja a vizet felszívni, ilyen esetben kézi erő bevonásával oldható meg a víz eltávolítása. Tehát jó, ha van otthon néhány vödör és egy lapát, amivel magunk is el tudjuk a kárt hárítani.

A hatóságok és az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesznek a károk elhárítása, enyhítése érdekében, kapacitásuk azonban véges.

Legyen felkészülve, hogy minél kevesebb kár keletkezzen. Ez mindannyiunk érdeke.

Csatolmány Méret
vizkar_elharitasa_tajekoztato_anyag.doc (31 KB) 31 KB